El pressupost és un document on l’Ajuntament preveu, anualment, quins ingressos tindrà i en què s’ho gastarà, és a dir, quants diners tindrà dels impostos que paguem entre totes (veïnes, empreses i comerciants) i a què es dedicaran aquests diners. Com fem a casa, el pressupost ajuda a organitzar tot el que hem de pagar per a poder viure, quins diners podem destinar a despeses extres i què, amb molta sort, a l’estalvi.

Per això, ens preocupa molt aquesta corrent populista que fa discursos per pagar menys impostos de forma generalitzada, ja que sense ingressos, les institucions públiques no poden oferir serveis de qualitat per a totes. Si no podem garantir serveis com el manteniment de carrers i parcs, l’habitatge públic, l’educació o la sanitat, per a què serveix la política municipal? Des de l’AUP Rubí defensem que cal pagar impostos, de forma equilibrada i proporcional segons els nostres ingressos i alhora reclamar serveis públics de qualitat.

Una altra possibilitat és que estiguem d’acord en pagar impostos, però que considerem que la distribució que es fa sigui injusta, o que els serveis que rebem són insuficients per als impostos que paguem. És aquí on juga un paper clau veure quines propostes fan els diferents partits i com actuen (governin o no). Podrem comprovar què prioritzen, si compleixen amb les promeses que fan durant la campanya, quines polítiques públiques tiren endavant, o si el discurs i el funcionament del partit són coherents.

Aquest any,  des de l’AUP hem fet arribar al govern actual, les següents propostes:

Drets essencials

Feminisme i cures

Territori i canvi climàtic

 • Implementar el sistema de recollida selectiva amb porta a porta i contenidor intel·ligent o amb el sistema que es consideri,  Ca n’Alzamora, Sant Jordi Park, La Perla, Centre, Can Ximelis, Can Serrafossà. I la resta del municipi pel 2025.
 • Invertir 200.000€ en la creació del Viver d’Arbrat a la Finca Font del Ferro
 • Demanar que la compra agregada d’energia que fem, via la Federació de Municipis de Catalunya, provingui d’energies renovables
 • Ampliar la xarxa de Refugis climàtics:
  • Assegurar un refugi climàtic cada 15 minuts amb sofàs, lavabo, aigua i climatització adequada.
  • Millora del verd urbà (arbrat i lianes).
  • Una partida per rehabilitar l’entorn i la font de Can Felip. 

Mobilitat

Comerç

Municipalitzacions

 • Crear una empresa pública de serveis que permeti preparar l’estructura per a les futures internalitzacions durant el 2024.
 • Garantir la municipalització del l’aparcament de la plaça Salvador Allende i la plaça 11 de setembre.

Infància i joventut

Equipaments

 • Iniciar la Xarxa de centres cívics amb els equipaments municipals que ja estan oberts. 
 • Torres Massana: Treballar el futur de les torres amb el veïnat de ca n’Alzamora i les entitats de Rubí el 2024 i estudiar el cost de rehabilitació estructural. 
 • Cinemes: Habilitar la part exterior, que permeti fer-ne ús sense sortides d’emergència.
Les propostes de l’AUP per al pressupost de 2024
Etiquetat a: