L’activitat política a l’estiu es veu reduïda a la mínima expressió, i aquest estrany estiu de Covid-19 no ha estat una excepció. Els plens, però, s’han continuat celebrant en la data habitual els mesos de juny i juliol, i una setmana més tard del que correspon, el d’agost.

Els punts aprovats en aquests plens són prou importants, tot i que algunes qüestions extraplenàries també van tenir molt protagonisme en algunes ocasions.

Juny: la concessió del pàrquing del Duet, retrets per la gestió del centre de menors no acompanyats en precampanya electoral i mocions amb (o sense?) sorpreses

El ple del mes de juny – després del qual s’havia convocat una reunió de la Mesa d’Abocadors – va estar marcat per l’extinció de la concessió demanial de PARMER per la titularitat de l’aparcament del Duet Sports, que acabarà costant uns dos milions d’euros al consistori, ja que l’empresa reclama que l’Ajuntament es faci càrrec del deute que té després de fer fallida, i que s’enfila fins els dos milions d’euros.

En el punt d’assumptes urgents es va produir un altre debat molt intens, ja que es va introduir per urgència l’adhesió de l’Ajuntament de Rubí a la Declaració del Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, un punt que va evocar a tots els grups l’actitud de l’alcaldessa – en aquell moment també candidata a la reelecció – davant la possible instal·lació d’un centre de menors estrangers no acompanyats a l’antic Hotel Terranova.

I és que aquelles vergonyoses imatges costaran d’oblidar, ja que, com se sol dir, “van posar Rubí al mapa” però d’una manera molt lamentable. En aquest sentit, des de l’AUP vam demanar que no només es treballés per acollir persones refugiades sinó totes les persones immigrants per motius econòmics o d’altra índole, i que es facilités l’empadronament a aquelles persones que en els darrers dies s’havien trobat amb dificultats.

En el debat de les mocions, algunes sorpreses. O no. Dues mocions van quedar rebutjades pels vots del PSC i En Comú Podem: la d’ERC que reclamava el pagament dels ERTO o la de la redacció d’un Pla Director de Polígons Industrials. També era seva una moció en defensa del dret a l’habitatge, de la qual tots els grups municipals de l’oposició en vam assenyalar les múltiples contradiccions, tant a nivell local com estatal – on governen els mateixos dos partits. Finalment van permetre l’aprovació d’un text de Ciutadans que reclamava que el govern espanyol permetés als Ajuntaments gastar i gestionar els superàvits municipals – tot i que després l’acord amb la Federació de Municipis no diu el mateix.

I també era dels dos partits una moció per regular l’impacte del soroll de la pirotècnia, que té efectes adversos en diversos col·lectius de persones i també en els animals. Una moció que s’aprova pocs dies després de Sant Joan i a les portes d’una Festa Major que inclourà un piromusical, i de la qual cada any es reben queixes pel volum dels concerts – d’aquests i altres, com Los40 Primavera Pop, que enguany no s’han pogut celebrar, tampoc. Des de l’AUP, a més, i coneixedors del rebombori que havia causat la presentació de la moció entre les colles de Diables, vam demanar que es retirés la moció i es fes un treball conjunt entre el govern, l’oposició i les entitats, però finalment vam acabar donant-hi suport per la inclusió d’una esmena que garantia que la regulació de l’ús de la pirotècnia garantirà que les activitats es puguin celebrar, i es treballarà amb les entitats implicades.

Les nostres mocions per un estiu enriquit – tot i que per l’exposició que feia el regidor d’Educació, Víctor Garcés, semblava que pràcticament no fos necessària – i per incloure informació específica adreçada al col·lectiu LGTBIQ+ a la web municipal, es van aprovar per unanimitat.

Ràdio Rubí: retransmissió del Ple en directe

Juliol: en defensa de la municipalització de serveis, un pas més cap a l’expropiació de les Torres Massana i en suport a les entitats de Rubí

Que l’AUP defensem la municipalització dels serveis no hauria de ser cap novetat, com tampoc que no tots els governs de candidatures alternatives i d’unitat popular – ni tampoc totes les candidatures – som iguals ni prioritzem exactament les mateixes accions. Però aquest va ser el principal argument per atacar l’AUP quan vam demanar, com sempre, la municipalització de serveis, per part del PSC i també per part d’ERC: els primers per posar exemples de ciutats on hem governat – Badalona i Sabadell – i no s’han dut a terme municipalitzacions; i els segons per acusar-nos d’una estranya comoditat amb el govern del PSC i ECP.

En aquest ple també es va aprovar el Pla Local de Residus 2019-2025, un Pla que considerem que no aborda els principals problemes en matèria de residus a la nostra ciutat, i per això ens vam abstenir i vam aprofitar per insistir en que es treballés de manera conjunta i consensuada en la licitació del nou contracte de neteja viària i recollida de residus, actualment en mans de FCC.

Un tema que a l’AUP li interessa especialment, perquè fa anys que hi treballa – i també els nostres predecessors d’Alternativa Ciutadana de Rubí: l’expropiació de les Torres Massana, que formen part del nostre patrimoni local i que fa anys que els governs de la ciutat tenen descuidats i abandonats. Hem denunciat en múltiples ocasions el seu estat i hem reclamat que es faci un projecte de recuperació i d’usos per tal que la ciutadania en pugui tornar a gaudir, abans d’anar adquirint nou patrimoni sense tenir, encara, un Pla d’Equipaments ben definit.

Ràdio Rubí: retransmissió del Ple en directe

I com a darrer punt a destacar, la nostra moció de suport a les entitats de Rubí – especialment en la seva vessant econòmica -, ja que s’han vist molt afectades per l’aturada d’activitat per la Covid-19. Recordem que, per exemple una d’elles – la Societat de Blues de Rubí – va denunciar públicament que encara no havia cobrat la subvenció de l’any 2019.

I aviat ampliarem aquesta informació amb la crònica del Ple d’Agost, marcada per l’aprovació del Pacte per la Recuperació Local davant la crisi de la Covid19.

Mentrestant, us deixem un parell de vídeos.

Ràdio Rubí: el Ple en directe (però manquen els 40 primers minuts)
Crònica de dos plens d’estiu