25 i 26 de gener, vagues de Sanitat i Educació

Martin Pretel i Nel·la Anguita. Membres d’AUP Rubí

Sanitat i Educació convoquen vaga els dies 25 i 26 de gener i el 28 hi haurà una gran mobilització pels serveis públics. El lema d’aquestes convocatòries és unitari i molt clar: “Sense sanitat estem morts. Sense educació no hi ha futur

Des de la crisi de 2008, les retallades en aquests dos àmbits socials tan importants no s’han aturat. Vam tenir diners per a salvar els bancs però no els tenim per a la salut de la ciutadania ni per a l’educació d’infants i joves.

14 de gener. Imatge de la manifestació per la sanitat i en denúncia de la gestió de Mútua. Terrassa

Des del 2010, amb Artur Mas, les retallades en aquests dos serveis públics no s’han revertit. Els últims pressupostos del Govern de Pere Aragonès deixen les seves partides per sota del que seria necessari: un 17,9% per a l’atenció Primària en sanitat, lluny del 25% que es reclama; un 3’6% del PIB en educació, 1,1% per sota de la mitjana estatal i lluny del necessari 6% que marca la pròpia Llei d’Educació de Catalunya.

En relació a la sanitat, cal recordar que les retallades generades per la crisi de 2008 amagaven de manera vergonyosa el finançament a grans societats com el Consorci Mútua de Terrassa i el seu entramat d’empreses, per a convertir la sanitat pública en privada, fet que encara s’està aprofundint.

Sobren el motius per anar a la vaga: només els 50% de la població té garantida una cita amb a Primària en menys de 5 dies. L’espera mitja per una cita amb l’especialista és de 82 dies i, per a cirurgia, 151. 

En educació, la reivindicació d’un sistema educatiu més inclusiu, amb recursos suficients per a reduir les altes ràtios a les aules i atendre la diversitat de l’alumnat, són denúncies reiterades per les docents en aquesta i altres vagues, així com la pèrdua del poder adquisitiu de les professionals de l’educació o la desigualtat salarial del professorat de FP.

Fa vergonya recordar els aplaudiments i elogis al personal sanitari i docent durant la COVID perquè, a dia d’avui, no s’ha millorat en res la seva situació, ans al contrari.

La població sabem que necessitem una bona sanitat pública, universal i de qualitat, sense llargues llistes d’espera; sabem que l’educació és un dret per a tothom i que és essencial per al futur de tota la societat. No ens les podem deixar prendre.

Volem bons serveis públics. És a dir, volem que els serveis garanteixin els drets de totes les persones. O defensem els serveis públics, o serem privades de tot. Per tot això i més, des de l’AUPRubí (Alternativa d’Unitat Popular) donem suport a les lluites de Sanitat i Educació, a les reivindicacions del personal sanitari i docent, a la defensa d’uns serveis i uns drets que, al final, reverteixen en totes i tots nosaltres.

14 de gener. Imatge de la manifestació.
En defensa dels serveis públics
Etiquetat a: