Ple d’agost, celebrat el 05 de setembre de 2019. 17:30h. 

El ple del mes d’agost se celebra de forma extraordinària el primer dijous de setembre degut al període vacacional. És un ple curt amb pocs punts a l’ordre del dia i poc debat.

En primer lloc, el govern dóna compte al ple del nomenament com a personal eventual de confiança o assessorament especial de les següents persones: 

 • Dolors Conde, ex-alcaldessa de Castellbisbal i actual regidora del PSC en l’oposició en aquest municipi. Serà Cap de Gabinet. 
 • Beatriz Patón López, que anteriorment havia treballat a RubiTV, com a assessora de projecció exterior (és a dir: per a les polítiques d’identitat, marca de ciutat…). 
 • Eva Candela López, actual regidora del PSC a l’oposició a Terrassa, anterior Tinent d’Alcaldia de Drets Socials i Serveis a les Persones i regidora d’Esports i, anteriorment, Directora de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la ciutat veïna. Del 2009 al 2015 havia dirigit PROURSA a Rubí. Torna a la nostra ciutat com a assessora de planejament per implulsar el POUM. 

Totes tres treballaran a jornada complerta, amb un sou brut per part del nostre Ajuntament de 50.000 € anuals.

 • José Manuel Gil Meneses, assessor de gerència. Ha estat consultor i fa uns anys, director de la Fundació Catalana de l’Esplai o Coordinador General de Creu Roja. 
 • Andrea de Pablos, assessora del Grup Municipal d’En Comú Podem. 

Aquestes dues persones treballaran mitja jornada, amb un sou brut de 25.000€ anuals.  

En segon lloc, es demana la ratificació al Ple de la modificació de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament, que va ser aprovada amb els pressupostos del 2019. Aquest punt de l’ordre del dia suposa la votació en un sol bloc de dues qüestions: 

 • l’acord de la Mesa de Negociació per a reclassificar a efectes econòmics les categories laborals d’agents i caporals de la policia local (que passen a ser C1 enlloc de C2) i regularitzar les seves retribucions, d’acord amb la Llei 3/2015. 
 • L’adequació del nombre de persones assessores recollides a la RLT amb l’actual composició del consistori. Anteriorment la RLT recollia la figura de 3 persones per assessorar el govern i 8 pels grups municipals (una per cada partit del Ple). Ara es recullen 4 assessores de govern i 6 per als grups municipals. 

Com es desenvolupa el Ple? Quina és la postura de l’Aup?

Resolem els temes de l’ordre del dia en 22 minuts, com es pot veure a la retransmissió de Ràdio Rubí

A l’AUP hem manifestat en múltiples ocasions al Ple, en articles, debats o rodes de premsa, una proposta clara respecte l’existència dels anomenats càrrecs de confiança (anomenades ara assessores eventuals). 

Es tracta de persones que poden ser (i per ara són) nomenades a dit, i que són assignades a les tasques decidides per l’oposició (assessores de grup municipal) o el govern (assessores de govern).  El seu càrrec acostuma a durar el que dura la confiança del partit o govern amb aquestes persones, però en tot cas s’ha de renovar cada període electoral. 

Més enllà de la vàlua personal i professional de les persones que es nomenen assessores, refermem la nostra aposta per: 

 • No convertir la representació política en el modus vivendi de molta gent, ja sigui càrrec electe o assessora col.locada a dit. Amiguisme, portes giratòries, xarxes clientelars, formes de supervivència de les membres dels partits. 
 • No neguem que en ocasions pugui ser necessari un reforç, i què membres del partit puguin ser vàlides per a desenvolupar la tasca. Però això no treu la necessitat de fer convocatòries públiques per cobrir els llocs de feina, obertes i transparents, més encara si són feines pagades amb els nostres impostos. Convocatòries per treballs acotats en el temps i en les seves tasques. 
 • Ens sorprèn a mes que havent duplicat pràcticament el nombre de regidores, i per tant la capacitat de treball de l’equip de govern, sobretot si tenim en compte que anteriorment hi havia dues regidores a mitja jornada, sigui necessari incrementar el nombre d’assessores. Alguna cosa no ens quadra.
 • El mateix podem dir de les assessores dels partits. Un altre cop pot ser necessari, en algun moment, de forma puntual, justificada, transparent, algun suport, sobretot en casos com el de VxR o l’Aup que tenim una sola representant al Ple. Però l’existència d’assessores de partits es converteix en un fet estructural, costejat sovint amb diners públics. 

Estan els ajuntaments sostenint les estructures dels partits, més enllà de la feina que se’ns pot i se’ns ha d’exigir com a regidores? Estem pagant amb els nostres impostos un cos de polítics i polítiques remunerats per a fer feina no municipal? Deixem la pregunta a l’aire. 

Al Ple, la nostra regidora manifesta a més el greuge comparatiu entre la millora considerable en les condicions laborals de les persones assessores i la situació de la plantilla municipal, tant pel que fa a la possibilitat de promoure’s i fer carrera professional com a l’encara pendent consolidació de la plantilla. Ens sembla prioritari enfocar-nos en cuidar les persones que treballen a la casa i que fan possible el desenvolupament de les polítiques locals, i no tant en les retribucions i condicions de càrrecs electes i de confiança, tema que ha ocupat dos dels 4 plens del curs polític.

Així doncs, i pel que fa als canvis en la RLT en relació a la policia local, aquest és un punt treballat i acordat amb els sindicats, i per tant, com a AUP celebrem en aquest cas el treball i la negociació feta. 

Ens preocupa però el fet que s’acosta el termini per tenir feta l’avaluació dels llocs de feina de l’ajuntament i publicar l’oferta de places que cal consolidar i, aquí, no sembla que hi hagi avenços, o almenys no en tenim informació. El 31/12 ha d’estar publicada, i caldria arribar a un acord amb la mesa de negociació sindical. 

Per tant, la nostra regidora demana que el govern es posi mans a la feina, esperem que traient profit del nou assessor Jose Manuel Gil Menes, perquè el temps corre. 

Amb aquesta argumentació, l’AUP ens abstenim en aquest punt, donat que estem d’acord en ratificar l’acord de la Mesa de Negociació respecte la Policia Local, però en desacord amb el punt relacionat amb càrrecs de confiança. VR, Cs i ERC (que no intervenen en aquest punt) s’abstenen també, mentre que ECP vota a favor de la proposta del govern. 

Precs i preguntes

El Ple finalitza, com sempre, amb el torn de precs i preguntes, primer de l’oposició, després del públic. Podeu escoltar les preguntes de l’oposició als minuts finals del video del Ple de Ràdio Rubí. Pel que fa a l’AUP, aquestes van ser les nostres preguntes i precs: 

 • El ple del mes de juliol vam preguntar pel Parc de Can Sant Joan, perquè havíem detectat que estaven arreglant les valles i hi havia màquines treballant després d’haver estat abandonat com a camp de golf. 

Aquest estiu han saltat alarmes entre la ciutadania. Comenten que hi ha festes nocturnes que estan malmetent el Parc, en la zona de les instal·lacions del restaurant, en la part del terme municipal de Sant Cugat. 

Hi ha aprovada una moció conjunta dels ajuntaments de Sant Cugat i Rubí per tal de convertir el camp de golf en un parc públic i, per tant, tornem a preguntar com està aquesta qüestió.

 • Arrel de l’amenaça d’ENDESA de tallar el subministrament elèctric a les famílies que tenen deute amb l’empresa si els ajuntaments no assumeixen aquest, s’han produït dues reunions d’alcaldes i alcaldesses: una promoguda per l’alcalde de Terrassa, Sr. Ballart, l’altra per la Diputació de Barcelona. 

L’Ajuntament de Rubí ha assistit a la reunió de la Diputació. Demanem quines són les mesures que es prendran a Rubí. 

 • Preguntem també sobre l’acte de commemoració de la DIada Nacional de Catalunya, 11 setembre. Ens ha arribar per part d’entitats que l’Ajuntament té previst fer només ofrena floral, sense cap parlament. Pressuposem que és per evitar possibles discursos que entrin en conflicte, però a la vegada pensem que és important mostrar que democràcia és diversitat i que el conflicte forma part d’aquesta. Volem que les entitats puguin parlar i tenir veu, i volem saber quina és la raó perquè en aquest acte no hi hagi intervencions. Per això demanem que es valori mantenir els parlaments per mostrar les diverses maneres d’entendre l’11 de setembre i la Diada Nacional de Catalunya. 

L’alcaldessa respon directament a aquesta pregunta. Afirma que, efectivament, serà una ofrena floral sense parlaments, tant en aquesta Diada com en altres que es puguin celebrar (com és el cas del Dia d’Andalusia). Des del govern es considera que si les entitats volen expressar la seva veu, ho poden fer, en actes propis organitzats per les entitats. 

 • Finalment, fem palès que totes les regidores i regidors hem rebut la moció de Rubí Acull aprovada el 19 de juny de 2018 per implementar tot un seguit d’accions de prevenció del racisme i la xenofòbia. Preguntem com està la implementació d’aquesta moció, en un moment en què el tema és candent a Rubí.

Finalment, des del públic es pregunten diverses qüestions, relatives a la tala del pi de Ca’n Fatjó, les obres pendents del pont del carrer sant Joan o la contaminació lumínica i de l’aire produïda en el veïnat del carrer Espronceda per l’existència d’un pàrquing de cotxes. 

Si voleu una narració del Ple, i d’altres qüestions del dia a dia de la feina de la nostra regidora, les podreu trobar en el seu bloc “Diari d’una regidora”.

Ple d’agost
Etiquetat a: