El ple del 26 de setembre venia amb un ordre del dia relativament dens en l’apartat de mocions:

  • declaració d’emergència climàtica, presentada per En Comú Podem, ERC i AUP, aprovada amb els vots a favor de tot el consistori i l’abstenció de Cs.
  • conversió de zones blaves en taronja i altres mesures relatives a l’aparcament, de Cs, rebutjada amb l’abstenció d’ERC, el vot a favor de Veïns per Rubí i el vot en contra del PSC, ECP i l’AUP. El nostre vot va ser negatiu, malgrat que estem d’acord amb alguns dels punts proposats, perquè de forma global entenem que fomenta l’accés dels cotxes al nucli urbà i suposa, per tant, el que la nostra regidora va titllar de “pan para hoy y hambre para mañana”, en referència al canvi climàtic. Cal tirar endavant el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible per a poder fer un plantejament global de les zones d’aparcament a la ciutat, i valorar com fomentar el comerç local i de proximitat.
  • per una mobilitat segura i saludable en els entorns escolars, del Seminario Infancia y Mobilidad, presentada per AUP, i aprovada amb els vots a favor de tot el consistori i l’abstenció de Cs. La moció inclou múltiples propostes, que van des de la revisió de les propostes del POUM fins a la implementació d’aparcaments per patinets i bicicletes en els centres escolars.
  • realització d’un Pla Director d’Arbrat, presentada per ERC i aprovada per unanimitat. Vam votar a favor, tot recordant que l’AUP ja havíem presentat una moció per a realitzar un Pla Director de Verd Urbà que va ser rebutjada en l’anterior legislatura. És en el marc d’aquest pla de verd urbà en el que caldria introduir el pla d’arbrat.
  • per una nova deixalleria que doni serveis a les urbanitzacions, de VR, aprovada per unanimitat. Com en les anteriors mocions, votem a favor, recordant que és urgent que el govern enllesteixi el Pla Local de Residus, on caldria incorporar les propostes de noves deixalleries, punts verds mòbils o altres mesures valentes com la implementació del porta a porta.
  • demanar la retirada de la Llei Aragonès, presentada per En Comú Podem amb esmenes de l’AUP, i aprovada amb els vots a favor del PSC, el vot en contra d’ERC i les abstencions de Cs i VR. Aquí es va produir debat entre els grups municipals d’ERC, promotora al govern d’aquesta llei, l’AUP i En Comú Podem. Recordem que la Llei Aragonès regula la contractació pública dels serveis externalitzats, millorant aparentment l’anterior llei, però suposant, de fet, l’ampliació dels serveis que es poden externalitzar, sense blindar o protegir els serveis públics davant possibles externalitzacions ni marcar una regulació valenta per a garantir la qualitat d’aquestes. Com sabeu, l’AUP defensem la progressiva internalització o municipalització dels serveis públics, i així ho hem proposat a diverses mocions, algunes d’elles aprovades al Ple Municipal i pendents de dur-se a terme.

Com veieu, la majoria de mocions estaven relacionades amb qüestions de medi ambient i territori, donat que els grups municipals en general han mostrat suport a la setmana d’accions pel clima que ha tingut lloc entre el 20 i el 27 de setembre.

Ara bé: la qüestió de fons, més enllà d’aquests suports, és saber si aquestes voluntats es traslladaran en accions concretes i de prou abast per aturar el canvi climàtic, també a Rubí. I no només per part dels partits de govern (PSC i En Comú Podem) sinó per part de tots els grups municipals. Actuar davant l’emergència climàtica que estem vivint ens interpel·la a totes i tots.

Com va dir la nostra regidora al Ple, l’emergència climàtica requereix accions que transformin el model econòmic extractivista actual, tant pel què fa als sectors productius com al consum i a l’estil de vida: quins tipus d’activitat industrial promovem als polígons? promovem una xarxa productiva sostenible i de proximitat? tenim prou transport públic a la ciutat i prou assequible per facilitar la reducció del transport motoritzat? pacifiquem els carrers més enllà del centre per facilitar el transport a peu, en bicicleta o patinet? la nostra ciutat té el verd integrat en ella, o és grisa i dura? podríem continuar aquest llistat durant pàgines i pàgines, però només cal que mireu al vostre voltant per trobar les respostes.

La regidora de l’AUP durant una de les intervencions al Ple

Si voleu seguir les intervencions, teniu la gravació del Ple municipal en la web de Ràdio Rubí, així com la crònica de la nostra regidora, Betlem Cañizar Bel, al seu blog Diari d’una regidora.

El Ple però va iniciar les intervencions dels grups municipals amb l’expressió de suport, reconeixement i solidaritat de la nostra regidora als CDR i als activistes detinguts el dilluns 23 de setembre, molts d’ells del Vallès Occidental.

Altres qüestions presents al Ple foren l’expropiació de les Torres Massana, que en un any aproximadament podran ser patrimoni municipal. Es tracta d’un projecte que per l’AUP és una oportunitat que el municipi no pot deixar passar per desenvolupar, en aquella zona, un equipament rellevant per a la ciutadania.

També es va aprovar la modificació d’un crèdit del pressupost per poder fer les obres que permetin tenir un servei de restauració al Pavelló de La Llana. Recordem que els serveis de restauració en espais esportius o culturals ajuden a aquests a tenir vida i a ser un espai de relació entre la ciutadania.


Ple de setembre
Etiquetat a: