Bon dia, i un agraïment sincer a tota la gent que ha vingut al Ple a acompanyar aquest acte d’investidura.

I, com no, a les regidores que m’han precedit, i que han fet una feina enorme aquests darrers anys, que servirà de base sòlida sobre la qual moure’m.

També, un agraïment molt especial a les persones que han confiat i confien en nosaltres i el nostre treball, ja sigui a través del seu vot, o a través de les relacions de confiança política diverses que formen l’entramat actiu i activista de Rubí.

Com moltes sabreu, l’Aup hem perdut 1200 vots i dos regidores, justament en el moment que tenim més activisme i més xarxa.

I avui, ens trobem constituint un consistori més bipartidista que l’anterior, menys divers, i en el qual el PSC ha tret uns molt bons i inesperats resultats pujant de 6 a 10 regidores i duplicant el seu vot. L’enhorabona, per tant, al PSC de Rubí.

Considerem però que constituïm un Ajuntament amb un govern continuista que, en la lògica d’aquesta democràcia centrada en les urnes, veu avalat el seu treball per bona part de la gent que ha votat.

I el veu avalat malgrat la solitud en la qual ha viscut el govern els darrers temps i la foscor d’una campanya en la què menors d’edat arribats al país s’han vist malauradament atrapats i utilitzats en un foc creuat electoralista.

Però així són les eleccions. Partim, faltaria més, del respecte als resultats electorals, però des de l’AUP no podem avalar, avui, la proposta política que representa el Psc de Rubí a través de la seva candidata a alcaldessa.

Aquest inici estrany de mandat, a l’Alternativa d’Unitat Popular ni defallim, ni ens aturem. Un dels eixos que donen sentit a l’existència de l’Aup és el treball per la radicalitat democràtica.

Busquem ampliar la participació en la gestió d’allò col.lectiu, superar la visió de les urnes com allò essencial de la democràcia, o separar la política institucional de les carreres personals, els clientelismes i les ambicions individuals i no col.lectives.

I és per això que avui m’estreno al Ple, com a nova regidora a la que d’altres que em precedeixen han cedit espai i ‘poder’.

També per això a l’AUP no tenim militants ni quotes de partits i totes les persones que ho desitgin poden venir (podeu venir) a les nostres assemblees.

I continuarem destinant bona part dels diners que ingressem per ser a l’Ajuntament al Crac i altres projectes socials.

Els 4 anys que venen, l’acció del nostre grup municipal se centrarà

  • en procurar una oposició responsable i propositiva, a la vegada que fiscalitzem el govern;
  • en continuar insistint en resoldre els problemes que arrossega l’organització dels recursos humans a l’Ajuntament i que dificulta molt la prestació de serveis i recursos a la ciutadania;
  • i en continuar al servei de les demandes i necessitats que la ciutadania vulgui traslladar a l’Ajuntament, procurant ser un altaveu d’aquelles lluites veïnals que dia a dia construeixen un Rubí millor.

Però potser és més important dir, avui, que la política que totes nosaltres fem a la institució hauria de ser una extensió de la política que fem, cada dia, quotidianament, arreu, per a transformar el nostre entorn i les nostres vides. Que La Política no és precisament la centrada en institucions, plena malhauradament de vicis adquirits, petites o grans corrupteles, ambicions, lluites de poder. Aquesta que vol ser mirall per la ciutadania i sovint genera sobretot rebuig. Potser ens ho hauríem de fer mirar, no?

La política és també, és sobretot, la lluita de les supervivents de violència masclista per capgirar les seves vides, la del veïnat que s’organitza per donar escalf, sostre o aliments a famílies que ho necessiten o per defensar el territori, la de les estudiants dels instituts de Rubí treballant activament contra el bullying o la transfòbia, la dels esplais que eduquen tot l’any a criatures i joves en maneres de ser i relacionar-se lliures, equitatives i corresponsables amb allò comú, la de les entitats esportives de Rubí que fan feina inclusiva i de solidaritat, i tants altres exemples que podem continuar posant. Exemples que fan de Rubí un lloc millor per a viure, cada dia; un lloc on desenvolupar les nostres vides amb dignitat.

Però també és fa política quan exercim privilegis: quan les nostres actituds són violentes, excloents o també quan fem declaracions racistes o les sentim sense dir res. Tot això, també crea món. I podem escollir quin és el món que amb els nostres actes i les nostres vides volem crear. Dins i fora de l’Ajuntament. A Rubí, per Rubí.

A l’assemblea de l’Aup i al Grup Municipal aquests darrers 4 anys l’exercici actiu i intens de la política dins la institució se’ns ha acabat menjant. Hem fet moltíssima feina, terriblement invisible (cosa que no vol dir que no sigui també transformadora), però… ja en veieu els resultats.

Els 4 anys que comencen ara, ens proposem posar el focus de la nostra energia també i de manera més forta en el suport i el treball per aquesta ciutadania activa, democràtica, que construeix Rubí cada dia, arreu, des de la xarxa, des de l’equitat. Des d’una democràcia arrelada en les nostres vides, que al final és la que dóna sentit a la nostra feina.

Gràcies.

Discurs de la regidora de l’Aup al Ple d’investidura
Etiquetat a: