Article d’opinió de Betlem Cañizar

Queden pocs dies per a les eleccions municipals, i això és esgotador. Bé, ho és ara que ho visc des de dins una candidatura. Quan ho vivia des de fora, ho trobava excessiu, cansino, buit. Cares que ens somriuen des de fanals, promeses a dojo, publicitat i encaixades de mans.

I és clar, ara escric aquí per a dir-vos que nosaltres som diferents, i esperant que ho creieu i confieu en l’Alternativa d’Unitat Popular aquest diumenge quan aneu a votar. Potser que qui em llegeixi ho faci des d’un gran escepticisme cap als partits polítics i la feina que es fa des de les institucions públiques. O potser no, vés a saber.

Sóc una d’aquestes lectores escèptiques, de fet. He estat també abstencionista, molt de temps, moltes vegades. No busco ser regidora per a obtenir poder, una cadira, o diners. Ningú a l’AUP ho pot buscar: tenim un codi ètic que no permet repetir com a càrrec llevat situacions MOLT excepcionals (i, fins al moment, ningú ha repetit).

Com tanta gent, a l’AUP creiem que quan s’arriba a aquesta mena de llocs de poder (perquè n’hi ha de molts tipus, de poder) s’ha d’anar amb molta cura per a no repetir allò que, quan estem a fora, critiquem: amiguismes, interessos privats convertits en públics, petites corrupcions, lluites pel protagonisme, manca d’escolta,etc. Mentre no les transformem,és fàcil acabar arrossegada per les dinàmiques que predominen en la política de les institucions, i per això, entre d’altres coses, no repetim com a regidores.

Escric per a dir-vos que confieu en l’AUP, i sento la incomoditat de “demanar” el vot. Perquè el vot no s’hauria de demanar, hauria de ser fruit del treball de cada dia, de la informació transparent, de l’intercanvi real entre candidatures i ciutadania que fa que cadascú sàpiga què és allò que vol i què és allò que no vol per al seu municipi i per a la seva vida.

Però sí que sento que puc demanar quelcom: que mireu a les xarxes la campanya que estem fent com AUP, que escolteu el què diem a la premsa, al carrer, als actes, als cartells (on, de fet, no trobareu cares somrient), o que llegiu la informació que tenim a estemapunt.auprubi.cat. Veureu que sí tenim un model de ciutat, moltíssimes propostes concretes, equip, i la capacitat i les ganes de fer política des de baix, des de tothom i per a tothom.

Perquè com diem al vídeo de campanya “sabem que hi ha altres camins, noves maneres de recuperar veus, de fer les coses. Sabem que per governar cal fer-ho col·lectivament, sense apropiar-se del poder. Que només entre totes, governarem sense que el poder ens governi, desfent privilegis, aprenent a mirar-nos, reconeixent-nos en la nostra diversitat, construint una ciutat que sigui la veu, les mans i el cos de totes”.

Dies de campanya: electoralisme, carrera pels vots, la veritat dissimulada (o no)
Etiquetat a: