Esther Gómez Alonso i Betlem Cañizar Bel, regidora i exregidora per l’AUP Rubí

La nostra ciutat afronta enguany un repte enorme: la revisió i planificació de la configuració urbana de Rubí. Potser semblen paraules abstractes, però l’estructura i el disseny del que és i el que pot arribar a ser Rubí condiciona la vida de totes i tots: estem construint la ciutat que volem… o la que no volem.

L’actual disseny de Rubí és caduc fa dècades: el Pla d’Ordenació Urbana de la ciutat data dels anys 80 i fins al moment no s’ha aconseguit mai encara un consens per a renovar-lo. És per això que el repte actual és cabdal i és indispensable que es realitzi amb la màxima participació ciutadana. 

Aquests dies en què se celebra el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, us proposem repassar l’urbanisme de la nostra ciutat des de la perspectiva de gènere i feminista tot llençant una pregunta que hauria de ser clau: el nou Pla d’Ordenació Urbana que enguany s’aprova es farà des d’una mirada que “vegi” de debò tot allò que necessitem per tenir vides vivibles a Rubí? 

El POUM pensarà en els desplaçaments quotidians que fem les persones i especialment gent gran, infants i en general dones de totes les edats per a sostenir les nostres vides? Tindrà en compte que un percentatge majoritari d’aquests es fa a peu o en bus i que aquest percentatge encara s’ha d’afavorir amb escreix? 

Pensarà com fer una ciutat en què ens sentim segures? On hi hagi espais de trobada, espais per a “estar” i no només per a transitar; bancs i ombra on xerrar repartits per tota la ciutat; comerç de proximitat a tots els barris; equipaments suficients a 15 minuts de distància de tothom; places amb joc i ombra; accés a lavabos amb canviadors  adaptats tant per a infants com per a persones dependents, i que ens els hi trobem cada 10 minuts; serveis comuns als barris o en agrupaments d’habitatges que permetin projectar un futur en què la ciutat ens cuidi? 

(Pot semblar descabellat però podríem tenir espais amb rentadores compartides? espais de repòs? de cura d’infants? biblioteques de préstec d’objectes que necessitem però utilitzem poc -com una paella per a 50 persones o una netejadora de vapor? -entre d’altres múltiples serveis que afavoreixen la vida de la ciutadania) 

S’està projectant un disseny dels carrers que afavoreixi la vida en ells i eviti desplaçar-nos amb por?; un disseny per als edificis centrat en la diversitat familiar i també en les necessitats diverses que tenim en cada etapa de les nostres vides? Es pensa a reverdir Rubí? 

Totes aquestes preguntes i moltes d’altres haurien de tenir resposta en el nou projecte del POUM, un projecte que ens afectarà des de diferents àmbits (comerç, mobilitat, indústria, sostenibilitat, serveis, etc.), i  que  pot contribuir o bé obstaculitzar el desenvolupament de les nostres vides. El POUM hauria de millorar Rubí a mig i llarg termini i, per a aconseguir-ho, reclamem que la mirada feminista hi sigui incorporada des del principi.

Quins són els ulls que construeixen la ciutat?
Etiquetat a: