Demà, 21 de desembre, el govern porta a aprovació una modificació del POUM vigent que permetrà construir tres blocs de pisos a la zona entre l’aparcament de correus i Cal Corrons. A l’AUP estem profundament preocupades per aquesta proposta i volem explicar-vos els nostres motius per votar en contra d’aquesta modificació. 

 1. Perquè cal un debat real

Tot just iniciem el debat i la redacció d’un nou POUM, que ha de permetre decidir, entre totes, quina ciutat volem durant els propers 20 anys: més o menys pisos i a on? Quins equipaments falten? com volem que sigui la mobilitat?

I, enmig d’aquest debat, el govern pretén hipotecar el futur d’una peça clau per la ciutat, tant pel seu emplaçament, com pel seu valor històric i emocional. No té sentit que ens preguntin com volem la ciutat si no la podem decidir de forma plena i sobirana.

 1. Perquè tenim memòria històrica

“On hi passa el riu, no hi posis el niu” deia la Victòria Muixí, supervivent de la rierada, al documental que es va fer arran del cinquantè aniversari de la rierada de Rubí en què van morir més de 250 persones.

La zona de l’Escardívol continua sent inundable i malgrat que la tecnologia hagi pogut avançar en la construcció dels edificis, hi ha altres espais més idonis per construir habitatges. Recordem que la rierada de l’any 1962 va arribar fins al carrer doctor Robert i la zona on es vol construir va ser una de les més damnificades. 

 1. Perquè s’agreujaran els problemes de mobilitat

Justament per la seva condició de zona inundable, en aquesta zona no es pot fer aparcament sota dels nous edificis. Això vol dir que, si no ho aconseguim aturar, la zona d’aparcament de l’Escardívol estarà encara més saturada de cotxes, sense que s’ofereixi una solució de mobilitat sostenible a les noves veïnes. 

 1. Perquè ens calen espais comunitaris de relació

Al nucli urbà falten espais de relació quotidians que ens permetin establir relacions entre veïnes i fomentar la comunitat. Donat que a l’Escardívol hi ha molts serveis municipals i és una zona amb molt de trànsit de persones és una zona clau per poder fer que, enlloc d’una zona de pas, sigui un espai públic de qualitat, amb zones verdes, jocs infantils, carril bici, etc. La proposta de l’AUP és que l’Ajuntament faci una expropiació forçosa de la zona i aquesta és converteixi en un gran parc urbà.

 1. Per protegir i valorar el patrimoni

Malgrat que a Rubí podríem gaudir d’un patrimoni històric brutal, els diferents governs municipals mai han prioritzar donar valor a tot el que ja tenim. Aquesta zona té un alt valor històric, malgrat que oficialment només està protegit l’arbrat existent de plàtans de gran alçada i la portalada existent (sense la porta de fusta).

Quina és l’Alternativa?

 1. Aturar aquesta modificació.
 2. Iniciar els tràmits per expropiar els terrenys que no són de titularitat municipal.
 3. Fer un debat ampli i sincer, en el marc del nou POUM, sobre què volem fer en aquest espai.
 4. La proposta de l’AUP passa per crear un gran parc urbà, sostenible i que pugui ser polivalent per diferents usos!

I tu, què pots fer?

 • Us demanem que compartiu amb les vostres amistats, veïnes i conegudes aquesta situació!
 • Participa en el procés del POUM!
 • També pots demanar als diferents partits polítics quina és la seva postura respecte aquesta proposta.
Tres blocs de pisos a l’Escardívol?
Etiquetat a: