Opinió. Jordi Simó Boladeras (ambientòleg i tècnic de medi ambient) i Pau Puig Torres (ambientòleg i profe de ciències).

La generació de residus és un problema reconegut per la nostra societat des de fa molt de temps. I és una de les principals causes del canvi climàtic que ja estem patint i de destrucció del medi i d’afectació de la salut. Tanmateix, no hi estem donant les respostes adequades, tot i saber que és un dels reptes més importants i urgents al que ens enfrontem. Per això creiem que ens cal honestedat i valentia a l’hora d’aplicar les mesures necessàries per contribuir a una gestió que avanci cap al residu zero, i per fer un impuls radical en termes de reutilització i de recollida selectiva de les deixalles que, malgrat els esforços, acabem generant.

Tot i que els valors de recollida selectiva han augmentat en les últimes dues dècades i la brossa barrejada s’ha reduït, sembla que hem arribat a un sostre que no som capaces de sobrepassar.

Rubí, amb un 39,17% de recollida selectiva bruta, està per sota de la mitjana catalana, que se situa en el 45,33%, i som molt lluny del 55% de reciclatge o recollida selectiva neta que la Unió Europea ens marca per al 2025. Una fita que ens obligaria a arribar a un 60-65% de recollida selectiva bruta, pràcticament 25 punts més que ara. Però encara som més lluny de l’objectiu que ens marca el Pla Local de Residus de Rubí 2019-2025, que ens compromet a arribar al 60% de recollida selectiva neta el 2025. Segur que estem fent prou? Pensem sincerament que no, la mostra són les gairebé 20.000 tones a l’any que generem i que no som capaces de triar, i que acaben tenint uns costos ambientals i econòmics molt notables.

Portem anys sense fer el que calia en termes de reducció de residus i de recollida selectiva, i ara ens trobem que, a sobre, el cost de la gestió de les nostres deixalles pujarà de forma molt significativa el 2024. Perdoneu, però ens agafen amb els pixats al ventre.

A partir del gener tothom veurà com li arriben dos rebuts relacionats amb la brossa: un de l’Ajuntament de Rubí, que serà un 33% més car que el 2023, i un nou del Consell Comarcal, d’uns 90€ més, per la qual cosa passarem de pagar 109€ a 250€ l’any, de mitjana.

És justa aquesta situació? No, no podem fer recaure el pes de la deixadesa de l’Ajuntament a la gent, sense plantejar ni unes mínimes millores durant el proper any, ni un canvi en el model de recollida selectiva. La ciutadania és la responsable que fem tanta brossa i reciclem tan poc? No, no li hem posat els mitjans per tal que ho faci millor. A qui penalitzem, doncs? Com sempre, a la gent, que pagarà molt més per acabar sent allà on érem, és a dir, amb una elevada generació de brossa i amb un baix nivell de reciclatge. Sense possibilitat d’identificar qui ho fa bé i que pagui menys.

Però no penalitzem a qui realment ens omple les cases de productes plens de plàstics i d’envasos no reutilitzables, de productes amb obsolescència programada, de productes que ja no es poden reparar, de roba que dura ben poc, etc. Ni l’Ajuntament es planteja altra cosa que no sigui mantenir un sistema de recollida selectiva caduc de grans contenidors oberts i que s’ha demostrat absolutament ineficient per pujar en termes de reciclatge als nivells que ens vam marcar.

Així no anem enlloc. I no se’ns acut res més que fer pagar a la gent el desori de tot plegat, aprofitant l’avinentesa del nou marc legal. Sense aturar la ingent quantitat de materials que portem a casa i que en poc temps seran deixalles, i amb una flagrant manca de polítiques municipals valentes per aprofitar el màxim de materials que es poden reutilitzar i reciclar.

Reduir el consum també és essencial: menys consum i menys residus té com a resultat, per exemple, menys canvi climàtic. També és essencial aprofitar una part molt important de la brossa que acabem generant, aquí l’equació canvia però el resultat és el mateix: més reutilització, més recollida selectiva, menys canvi climàtic. Són faves comptades.

En aquest sentit, el govern de Rubí ha de tenir la capacitat i la responsabilitat de generar canvis disruptius en la gestió dels residus i ha de dissenyar estratègies valentes que prioritzin la reducció, la reutilització i la tria per davant de la generació i la seva gestió com a brossa barrejada. Les veïnes de Rubí hem d’exigir que implementin models ambiciosos de prevenció, preparació per a la reutilització, recollida selectiva i gestió de residus. Amb models molt més eficients, com el porta a porta o els contenidors amb control d’accés.

Com sempre, #HiHaAlternativa: fomentar la reducció del consum i dels envasos d’un sol ús, la reutilització d’objectes que ja no fem servir, la reparació d’aquells aparells que deixen de funcionar, el canvi cap a una economia basada en les biblioteques de les coses i la implantació d’un sistema de recollida selectiva molt més eficient i que beneficiï econòmicament a aquelles persones, comerços i empreses que reciclen bé, és a dir, a la gent de Rubí que mira pel bé comú de la nostra ciutat.

Pagar més per la brossa i seguir igual de malament?
Etiquetat a: