El dia de la Castanyada ha tingut lloc el Ple ordinari del mes d’octubre. Va començar amb un minut de silenci per les dones assassinades per violència masclista des del Ple anterior: Dana, de 31 anys (Arenas, Màlaga); Silvia, de 40 anys (La Zubia, Granada); Evelyn, de 25 anys (Vic); i Helena, de 44 anys (Dènia, Alacant). Un inici esfereïdor, com tots els Plens, que la regidora de l’AUP va demanar, en una de les intervencions, que mai arribem a normalitzar.

El Ple va tenir un inici tens pel gest de rebuig simbòlic a la sentència del procés i les detencions dels darrers dies dut a terme per les 8 regidores i regidors d’ERC i l’AUP i per públic del Ple.

Foto: Tot Rubí

Tot seguit, recollim algunes de les qüestions més importants que s’han plantejat, però ja sabeu que podeu veure el Ple sencer a Ràdio Rubí.

Remarquem que l’equip de govern va retirar del Ple l’aprovació del Pla d’Ordenació dels Recursos Humans de l’Ajuntament de Rubí, donat que no comptava amb l’aprovació de la Mesa de Negociació. Celebrem aquest canvi en la decisió política, que com a AUP ja havíem sol·licitat (amb el rebuig del govern) a la Comissió Infirmativa de la setmana anterior. No té sentit aprovar un PORH sense diàleg ni consens amb sindicats.

Significatiu també el punt de l’ordre del dia en què es va aprovar la compatibilitat laboral de l’assessor de serveis centrals, encarregat de fer suport entre d’altres a l’àrea de recursos humans, José Manuel Gil Meneses. Va ser nomenat assessor al 50% de jornada, en el Ple extraordinari del 7 d’octubre es va canviar la jornada al 100%, i en aquest s’ha declarat que, a més de la feina de càrrec de confiança, podrà fer fins a 50h de classes anuals en universitats, i dues hores setmanals de consultoria a empreses i organitzacions, sempre i quan no tinguin a veure amb la feina desenvolupada a l’Ajuntament de Rubí.

L’AUP vam ser l’únic grup municipal que hi va votar en contra i que va intervenir en aquest punt, manifestant la necessitat d’una dedicació exclusiva de la persona que, cobrant un sou brut anual de 50.000€, ha d’assessorar en un àmbit clau en l’actual Ajuntament com és els recursos humans.

El punt més controvertit de la part resolutiva del Ple (és a dir, de les qüestions que el govern du a votació i debat) és la modificació de partides pressupostàries que ha de permetre comprar dos edificis:

  • L’antiga Superson, al carrer Pont, 9, per 1.500.000€, per fer un servei de Juventut. La seva possible compra fou anunciada a principis d’any, per un valor de 1.200.000€.
  • Un local al carrer Fondo, per 635.000€, com a “equipament d’innovació”.

Els expedients dels projectes que s’hi volen situar, o de les compres, no estaven disponibles amb la documentació del Ple, i els grups municipals desconeixem el detall que els justifica. Quin és el criteri per a comprar aquests edificis i no uns altres? En base a què s’estableixen aquests preus? Com defensem aquestes inversions sense disposar d’un Pla d’Equipaments ni dels projectes que s’hi volen instal·lar? Perqué invertir en aquestes compres i no en la restauració del Patrimoni que ja tenim? És per tot això que, sense una argumentació que justifiqui aquestes inversions, l’AUP va votar que no a aquesta proposta, com també ho van fer la resta de partits de l’oposició.

En aquest Ple es va aprovar, també, que s’iniciés l’extinció de la concessió de l’aparcament del Duet Sports, atès que l’empresa concessionària (PAR-MER) ha fet fallida. L’expedient és complex, el podeu consultar a la web de l’Ajuntament, però inclou una demanda de la pròpia PAR-MER perquè l’ajuntament assumeixi un crèdit d’aquesta amb el BBVA que, segons els serveis jurídics de l’Ajuntament, no correspon pagar a l’Ajuntament.

En el bloc de mocions dels Grups Municipals, el debat es va centrar en la moció contra la sentència del procés presentada conjuntament per ERC i l’AUP. Us recomanem escoltar el debat en el vídeo del resum del Ple de Ràdio Rubí, però us deixem aquí el resum elaborat per RubiTV. La moció va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC i Ciutadans i les abstencions d’En Comú Podem i Veïns per Rubí, mentre a la plaça de l’Ajuntament es desenvolupava un Ple ciutadà per l’amnistia, la llibertat i l’Autodeterminació (vegeu notícia a Ràdio Rubí).

Van ser rebutjades també, amb els vots en contra del govern del PSC i En Comú Podem les mocions d’ERC de rebuig al túnel de llum i per la millora de l’oferta d’activitats de Nadal per a infants i joves, així com la de Veïns per Rubí per la realització d’un Pla Director d’eficiència energètica. L’oposició va votar favorablement a totes aquestes mocions.

De fet, els grups de l’oposició esperàvem que En Comú Podem votés a favor d’alguna de les mocions, donat que l’anterior legislatura havia aprovat o defensat mocions molt similars a aquesta, com les dues d’ERC.

El govern si va recolzar, amb el suport també dels grups de l’oposició, la moció de l’AUP per la millora de la difusió i la promoció de les activitats de La Sala. Com a AUP, ens mantindrem atentes del desenvolupament dels acords de la moció, perquè es facin realment efectius.

I finalment, vam retirar la moció per la creació d’un servei d’urgències socials davant la demanda de la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer Polo, de treballar la proposta de forma conjunta amb tècniques de l’Ajuntament i el grup municipal de l’AUP. La nostra regidora, Betlem Cañizar Bel, va explicitar el compromís de treball i destinació de recursos que és la condició per la qual la retirem provisionalment, tot esperant que sigui realment una eina efectiva per a la millora de l’atenció a les urgències.

g

Ple d’octubre
Etiquetat a: