Ahir 3 de novembre el govern de la ciutat va anunciar que cancel·lava L’illa de llum, el laberint i els arbres de llum, així com la pista de gel, per motius de seguretat, davant l’epidèmia de la Covid19 i les aglomeracions de persones que aquests ornaments provoquen. 

Insisteixen, per defensar aquestes actuacions, en que es tracta d’actuacions “sostenibles”, per ser llums led o utilitzar energia 100% renovable.  

És evident que l’acció més sostenible és aquella que no destina l’energia a activitats supèrflues, però en qualsevol cas és impossible de justificar la sostenibilitat d’una pista de gel en clima mediterrani, enmig de l’escalfament global, quan el desembre del 2019 ni tan sols calia abric per a patinar en certes hores. 

Imatge
Imatge llençada el 2/11

El dia abans de la nota de premsa del govern des de l’Alternativa d’Unitat Popular havíem iniciat una campanya a les xarxes socials per a promoure, precisament, la seva cancel·lació. Ara bé, les raons obeïen a una crítica que va més enllà de la salut i la seguretat. 

L’any passat Rubí va fer-se coneguda a tot l’Estat per la seva elevada despesa en il·luminació nadalenca per habitant. Entenem que en un context de crisi econòmica profunda, decisions com aquestes haurien de tenir com a objectiu redirigir la despesa per a incrementar el suport a les situacions de necessitat, tant social, com dels propis eixos comercials i empresarials de la ciutat. 

Campanya engegada el 2019

No es tracta de no decorar els carrers, de no il·luminar les festes. Es tracta de proporcionar la despesa a la situació i el context econòmic. I també, i això és molt rellevant, de repartir-la pels diferents barris i eixos comercials de la ciutat. Sabem que, a la pràctica, la inversió es concentra en el centre de la ciutat, i oblida barris i altres eixos comercials. 

Donada la situació actual, amb les noves mesures de confinaments perimetrals i distanciaments, des de l’Alternativa d’Unitat Popular seguim amb la campanya #essencials que vam engegar el mes de març, fent arribar les nostres propostes al govern de la ciutat, amb l’objectiu d’incrementar les polítiques que contribueixin a pal·liar la crisi, però també a invertir en un futur sostenible per a totes i tots, que ens allunyi de successives crisis futures. 

És per això que des de l’AUP hem fet arribar tot un seguit de propostes al govern per a la seva incorporació als pressupostos del 2021, que pretenen posar en el focus de l’acció de govern qüestions que, malgrat que fa temps que es reclamaven des de diferents sectors socials, amb aquesta crisi s’han mostrat definitivament indispensables: repensar la mobilitat, ampliar els espais verds urbans i periurbans, l’emergència habitacional, el treball comunitari i les xarxes de suport, la cura de les persones, la intervenció davant les violències masclistes, les necessitats econòmiques de la població, incloent-hi el foment del comerç local i de proximitat i d’uns polígons industrials que promoguin l’economia verda i de petita escala, etc. 

Les propostes, que anirem anunciant els pròxims dies, inclouen per exemple la creació d’un fons d’urgències socials o d’un fons d’infància, la limitació de les noves grans superfícies comercials que es puguin obrir en el municipi, o la implantació urgent d’accions incloses en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible. 

Llums, salut i seguretat
Etiquetat a:                

Un pensament en “Llums, salut i seguretat

Els comentaris estan tancats.