Recull de propostes

A l’Alternativa d’Unitat Popular, des de l’esclat de la pandèmia de la Covid19, hem fet multitud de propostes al govern de la ciutat per a pal·liar la crisi en diversos sectors. Amb aquesta entrada, iniciem un recull d’aquestes propostes per àmbits.

Propostes als pressupostos 2021 (octubre)

 • Creació d’una plataforma per a la compra a distància per al petit i mitjà comerç i la restauració locals, que inclogui una app de mòbil.
 • Aquesta plataforma inclouria un servei de repartiment a domicili, local i compartit entre comerços, sostenible en la mesura del possible, i alternativa a Glovo o Just Eat que es queden un percentatge molt elevat de l’import dels menjars. Una opció (estem estudiant possibilitats per a fer una moció) seria a través d’un pla d’ocupació.
 • Substituir progressivament el banc d’aliments per targetes d’alimentació recarregables mensualment que es puguin gastar en el comerç local i de proximitat. Hem proposat també targetes pel comerç local per a ajudes a les despeses de material escolar i altres de les famílies becades.

Propostes fetes durant el confinament i el postconfinament (primavera 2020)

 • Estudiar cas per cas l’obertura de les terrasses dels bars per a permetre ampliar l’espai per a taules i cadires, amb distància, en detriment del trànsit rodat. Això podia suposar eliminar places d’aparcament o semivianantitzar algun carrer. La proposta va ser rebutjada.
 • Suspensió de les taxes, i ajudes per al comerç, especialment per al pagament dels lloguers, dins la represa plena de l’activitat.
 • Dinamització, reforç i promoció dels comerços, la restauració i l’empresa local i de proximitat.

Altres propostes

 • Campanya per a cancel·lar el túnel de llum i la pista de gel, destinar els diners a la crisi de la Covid19 i repartir la il·luminació nadalenca per tots els sectors comercials de la ciutat.
 • Limitació de l’obertura de noves grans superfícies a la ciutat.
 • Mediació amb API per a la reducció del preu del lloguer dels locals.
 • (moció novembre 2021) Dinamització i foment de la restauració local a través dels serveis d’àpats a domicili i, a la vegada, reducció dels costos afegits per la compra d’envasos per als àpats. Les propostes caldria pactar-les amb el sector de la restauració, i podrien ser:
  • fomentar l’ús d’envasos retornables amb una campanya municipal
  • recompensar la clientela per l’ús d’envasos retornables amb un sistema de carnets segellables (o altres equivalents). Caldria pactar la forma de la recompensa entre l’Ajuntament i el sector de la restauració (regal ofert per l’ajuntament, àpat gratuït, descompte en el futur àpat, etc.)
  • crear un segell per als establiments adherits a aquest sistema, que els pugui identificar i promoure.
  • realitzar una campanya de difusió de la restauració local i del sistema de recompenses per l’ús d’envasos retornables
Comerç i restauració locals