Amb motiu de la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, recuperem alguns continguts generats per l’AUP.

Campanya “Treu la targeta lila”.
Podeu recollir targetes al CRAC!

D’una banda, l’article de la revista l’Alternativa de la nostra companya i educadora social Marina Dolset Manchó.

De l’altra banda, el mapeig feminista, en el qual el propi article us anima a participar, i la guia d’eines per a acompanyar supervivents de violències masclistes. Es tracta d’una guia per a orientar-nos, quan no som professionals de la intervenció social, per a poder estar al costat d’amigues, mares, veïnes o de qualsevol dona que estigui vivint una situació de violència masclista i oferir-li eines per a sortir-ne.

“Des de fa uns anys el feminisme omple portades, tertúlies, xarxes socials i manifestacions, entrant amb força en l’agenda pública, és a dir, en allò del que la gent parla majoritàriament i preocupa a les administracions.

Arribar fins al moment actual no hagués estat possible sense la lluita de moltes dones i col·lectius en diferents àmbits:

  • La lluita pel dret a decidir sobre el propi cos, l’avortament lliure i gratuït, així com la lluita continuada perquè els nostres cossos no siguin tractats com un objecte.
  • L’accés al mercat laboral de les dones, la doble jornada de treball o la doble escala salarial i la lluita per la conciliació i la igualtat.
  • Les múltiples discriminacions, que se sumen a la discriminació pel fet de ser dona, en funció de l’origen, la classe o l’orientació sexual.
  • Les agressions, físiques o psicològiques, que ens aïllen i revictimitzen quan ens relacionem amb les diferents administracions, així com la lluita per exigir que només si és si i que tota la resta són excuses!

El masclisme ocupa tots els espais de la nostra vida diària i nosaltres, que en patim les conseqüències, hem decidit organitzar-nos per teixir una alternativa, des de la institució i, sobretot, des del carrer.

Fa dos anys varem proposar al ple municipal crear un centre d’empoderament feminista, tot i que la moció es va aprovar, la realitat és que no s’ha fet cap pas en aquest sentit i, vistes les prioritats de postureo estètic del govern actual (llums de nadal, festivals de música, compres d’edificis sense projecte previ) tot apunta que tampoc s’acabarà concretant aquest mandat.

De fet, la pròpia alcaldessa va reconèixer en el balanç del mandat passat que la igualtat no havia estat una àrea prioritària del govern municipal, malgrat la situació d’emergència feminista en que ens trobem, i aquest 2020 encara han reduït més el pressupost destinat a fomentar accions i mesures cap a l’empoderament i la igualtat.

Davant d’aquesta paràlisi i falta d’inversió real, ens podríem resignar a programar activitats dos cops l’any, quan el calendari ens recorda que és el dia internacional contra la violència masclista o de la dona. A l’AUP, però, hem decidit passar a l’acció i crear una comissió feminista permanent, un espai de treball no mixta format per dones diverses de Rubí que té l’objectiu de posar la vida i el feminisme al centre del nostre dia a dia.

El nostre primer projecte és justament intentar donar resposta al que no pot o no vol fer la institució i, per això, iniciem un centre d’empoderament feminista itinerant pels barris de Rubí: parlarem d’urbanisme feminista, de com ens sentim en l’espai públic, de les situacions de violència que vivim individualment i volem entomar en col·lectiu.

Un espai col·lectiu on totes les experiències de vida tinguin cabuda: les precàries, les obreres, les racialitzades, les migrades, les lesbianes, les trans, les identitats dissidents i les dones amb diversitat funcional.

Què és això de l’urbanisme feminista? L’urbanisme feminista és aquell que posa la vida al centre. Una ciutat feminista és aquella que està dissenyada amb uns espais urbans, localitzacions, mobilitat i equipaments que facilitin conciliar diferents tasques: les cures, la socialització, la participació ciutadana, social i política.

Fins ara, les ciutats han reflectit l’estructura patriarcal de la societat i els elements econòmics i productius han estat els prioritaris a l’hora de dissenyar l’espai, sense tenir en compte els elements reproductius i de cures. A la ciutat, aquesta prioritat del factor econòmic es pot veure als carrers i s’hi observes veuràs que es promociona que hi hagi terrasses on la gent pugui consumir en comptes de bancs on puguin seure, socialitzar i descansar.

Vols practicar? (Atenció! Activitat no mixta!) Dones de Rubí, us proposem un exercici pràctic per detectar el masclisme estructural i quotidià que impregna la nostra ciutat, així com aquells racons i iniciatives en que ens sentim còmodes i podem compartir amb altres dones!

Observa i (si vols) marca-ho en un mapa de Rubí! Comparteix-ho a les xarxes amb el hastag #nocturnesrubi o fes-ho arribar al CRAC (C/ Sant Joan, 1)

  • Quants carrers a Rubí porten nom de dona? I quants tenen noms de dones de Rubí que hagin fet quelcom per la ciutat?
  • Per quines zones de la ciutat vas més intranquil·la quan vas sola? En quines et sents més segura?
  • Quantes dones veus assumint tasques de cura (compra, acompanyament d’infants i/o gent gran, etc)? Quants homes veus fent aquestes mateixes tasques?
  • Quants serveis estan situats al centre de la ciutat i quants estan fora dels barris més cèntrics?
  • En quins espais del teu barri et sents còmode? Quins et semblen incòmodes o desagradables?

Estigues atenta a les convocatòries de marxes feministes al teu barri, baixa i participa!”

Vols participar a la comissió feminista? Vols fer-nos arribar alguna situació del teu barri? Tens alguna proposta per dur a terme? Escriu-nos un whatsapp a 602899987! També en pots trobar a les xarxes socials, atentes a les properes convocatòries!

Feminitzem cada racó de Rubí entre totes!
Etiquetat a: