L’any 2016 no acabarà de la millor manera possible, com a mínim pel què fa al context polític de la ciutat. Sense conèixer la proposta de Pressupost del Govern municipal a pocs dies d’acabar l’any; amb un trànsfuga que s’incorpora “amb normalitat” a l’equip de Govern segons les seves pròpies paraules, i amb la consolidació del rodillo configurat pel PSC, el trànsfuga, Ciutadans i PP; que sumen els 13 vots que els donen la majoria virtual del Ple per aprovar tots aquells despropòsits que vulguin.

De quins despropòsits parlem? En primer lloc, del què cada cop sembla més evident i és el desballestament de la nostra ràdio municipal. Uns dies abans del Ple coneixíem un nou episodi d’aquesta transformació de la ràdio de totes les rubinenques en “la ràdio del Govern”: la fulminació del programa L’Oasi Jove (veieu el nostre comunicat de suport a l’equip del programa) per haver fet sàtira sobre els darrers esdeveniments de l’actualitat política de la nostra ciutat. La desaparició d’aquest programa se suma a la llista de menyspreus del Govern cap a Ràdio Rubí: les contínues amenaces de tancament de la ràdio, fer córrer de manera interessada que “la ràdio ens costa molts diners i no se l’escolta ningú”; a la deixadesa i inoperància respecte a la gestió política de l’emissora (han trigat un any i mig en adonar-se que calia canviar els Estatuts per convocar el Consell Assessor i Consultiu!) i al trasllat de periodistes de l’emissora al Departament de Comunicació de l’Ajuntament. Un departament que es dedica a “Acció Institucional i Comunicació” i que té un pressupost de més de 720.000€ anuals, quan la ràdio té un pressupost aproximat de 640.000€. Mentre el mes de juliol el Ple aprovava per unanimitat una moció sobre els mitjans informatius públics i les polítiques de comunicació municipals, en defensa de la ràdio (amb la corresponent dosi d’hipocresia i cinisme per part del mateix Govern que l’està defenestrant); al desembre una nova moció en el mateix sentit quedava no aprovada amb els vots contraris de PSC, el trànsfuga Sergi Garcia, Ciutadans i el PP. El regidor Rafa Güeto va instar a l’oposició a comprovar la seva estima cap a la ràdio amb el què hi destinarà el Pressupost municipal de 2017… un Pressupost que, a hores d’ara, encara ningú de nosaltres ha pogut veure.

A les 16.00h l’Ajuntament havia col·locat una valla just davant de la finestra de Plens i impossibilitant l’accés a l’equipament municipal a través de la rampa per a persones amb mobilitat reduïda.

En segon lloc, aquest equip de Govern va tombar, gràcies a les seves crosses, una moció que demanava la revisió del Reglament Orgànic Municipal i la posada en marxa del Reglament de Participació Ciutadana, una moció que presentàvem conjuntament ERC, l’AUP, ICV, el PDECat i VR. La revisió d’aquest Reglament Orgànic Municipal s’hauria d’estar fent fa mesos en el marc de la Comissió de Transparència i Bon Govern, cosa que no s’està fent (bàsicament perquè la Comissió de Transparència i Bon Govern fa mesos que no es convoca). Al mes de setembre hauríem d’haver tingut una proposta de Reglament per tal de poder-ne aprovar un de nou abans de Nadal. La moció conjunta per aquest nou ROM i el desenvolupament del RPC anava en la línia contrària de la què es va acabar aprovant, presentada pel PP, i que tenia la intenció de limitar el debat polític i les propostes que podia fer arribar l’oposició als Plens, que el grup popular pretenia que fos una única moció per Ple. Gràcies a una esmena, es va aconseguir salvar el sentit que té un Ple municipal pel què fa al debat polític, ja que el límit d’una moció per Ple només s’establirà per aquelles que no tractin de temes exclusivament locals.

Finalment, una tercera moció que no es va poder aprovar pels vots contraris “dels 13” i una abstenció del PDECat va ser la moció pel desistiment del POUM actual en tràmit i d’inici d’un nou Pla adaptat al context actual. El títol ja és prou explícit: les 4 forces que presentàvem aquesta moció (i fins i tot les forces que no s’hi van sumar) considerem que el Pla d’Ordenació Urbanística que pretén aprovar el Govern per tenir una nova foto per afegir a la col·lecció és un desastre, ja que no s’adequa a les circumstàncies econòmiques, socials i normatives actuals. Recordem que s’està treballant en un Text Refós que pretén única i exclusivament adaptar el vell text del POUM (que el 2017 portarà 20 anys en revisió) a les prescripcions que va fer la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (més d’un centenar) l’any 2010. Sí, heu llegit bé: es vol corregir allò que la CTUB va esmenar l’any 2010, sense actualitzar cap dada (la Memòria Social que s’incorpora al Pla es basa en dades i previsions de creixement de fa 5 anys, i que cauen per sí soles en determinar que l’any 2016 Rubí tindria més de 80.000 habitants); sense tenir tots els plans necessaris per incorporar-los al POUM com el Pla de Mobilitat o el Pla d’Equipaments; i molt especialment, sense tenir clar quin és el model de ciutat que volem per al futur, i sense haver deixat que la ciutadania participés en la seva definició. En definitiva, un POUM que s’acabarà aprovant – segons Maria Mas, podria ser al mes de febrer – amb el vot de la meitat dels representants de la ciutadania en contra.

Lligat a l’aprovació del POUM; l’AUP va decidir retirar la moció per a la redacció d’un Pla Especial Urbanístic de conservació del Sòl No Urbanitzable que estableixi les bases per un futur parc agrari de Rubí, després que el Govern, Ciutadans i PP anunciessin la seva intenció de votar-hi en contra. Aquest és un Pla que, de redactar-se i aprovar-se, s’hauria d’incorporar al futur Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. La moció es tornarà a presentar el mes de febrer per incorporar unes mínimes modificacions i així aprovar-la. Som conscients que el Govern incompleix sistemàticament les mocions aprovades pel Ple, però considerem que és imprescindible arribar fins al final per tal de salvaguardar el nostre entorn natural i que es pugui crear el Parc Agrari de Rubí.

 

El Govern es riu de l’oposició amb una esmena a la totalitat a la moció de condemna del transfuguisme

Els regidors de l’oposició van mostrar un cartell amb el text “+projectes, -trànsfugues a Rubí”. Quan va intervenir el regidor Sergi Garcia, van abandonar el Ple en senyal de protesta.

Diverses forces municipals presentaven en aquest Ple una moció que pretenia condemnar el transfuguisme, arrel del cas que vam viure recentment a la nostra ciutat (veure “Pan para hoy y hambre para mañana” i la nostra roda de premsa posterior al Ple del transfuguisme). El Govern va sorprendre’ns de nou, com ja ho havia fet el 24 de novembre amb el fitxatge d’última hora del trànsfuga Sergi Garcia, amb una esmena a la totalitat que canviava en absolut el sentit de la moció i deixava els grups de l’oposició com els dolents. Un cop més el Govern utilitzava tecnicismes per justificar allò injustificable i dissimular la seva manca total d’ètica i de respecte per la pràctica política; i fins on estan disposats arribar (sempre pagant amb els diners de totes, és clar) per tal de conservar la cadira – que és l’únic que els interessa, i no pas el servei a la ciutadania.

 

Un bri d’esperança? S’aprova per unanimitat la moció de l’AUP per regular convenis amb empreses subministradores

No tot va ser negatiu en el darrer ple ordinari de l’any 2016, i és que a instàncies de l’AUP es va aprovar, per unanimitat, una moció que demanava la regularització de la relació entre les diverses empreses de subministraments i l’administració local en casos de vulnerabilitat econòmica. Amb aquesta moció pretenem que a Rubí no es puguin produir casos com el de de Reus, on una persona d’avançada edat va morir a conseqüència d’un incendi a casa seva, ja que es trobava sense subministrament des de feia setmanes. Coneixedors que l’Ajuntament ja està treballant en aquesta línia amb la signatura d’alguns convenis, instem a continuar i aprofundir en aquesta tasca per fer que Rubí sigui una ciutat sensible amb les persones en situació de risc d’exclusió social. 

L’AUP al ple de desembre de 2016
Etiquetat a: