20161027-ple-octubre

El ple del mes d’octubre de 2016 va estar marcat per l’actualitat de dies anteriors, que va fer que es presentessin fins a tres mocions d’urgència per part dels grups municipals del PSC, d’ERC sobre l’Hospital, i de l’AUP en suport al regidor Joan Coma.


El vot de qualitat de l’alcaldessa tomba la moció de suport a Joan Coma i de rebuig a la judicialització de la política

Per part de l’AUP, la moció d’urgència es va presentar l’endemà que el regidor de Vic Joan Coma, investigat i citat a declarar a l’Audiència Nacional per un presumpte delicte de sedició, decidís exercir la desobediència i no acudís a declarar davant de l’AN. La moció, a més d’expressar el suport al regidor en uns moments que són complicats, pretenia condemnar la judicialització de la política, una pràctica que està duent a terme el Govern de l’Estat espanyol de manera sistemàtica, ja sigui contra el regidor de Vic; contra el Govern de Badalona o contra l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós. La moció es va poder aprovar, ja que el resultat de la primera votació va ser d’empat a 12 (amb vots a favor d’ERC, l’AUPICV i el PDECat; els vots en contra de PSCCsPP i l’abstenció de VR), amb la qual cosa el vot “de qualitat” de l’alcaldessa va acabar decantant la balança.

El regidor Aitor Sànchez, encarregat de defensar la moció, ha manifestat sentir “vergonya” de compartir Ple amb tots els regidors i regidores que no han mostrat el seu suport a Joan Coma, citat a declarar a  l’Audiència Nacional arrel d’una denúncia del feixista Josep Anglada; i ha recordat que “hem superat i perseverat durant la dictadura franquista, hem superat i perseverat durant la seva transició de tortures i calç viva, i que per molt que omplin les seves presons no renunciarem a ser lliures”.


Després del show; arriba el debat polític: Hospital General de Catalunya o Hospital Vicente Ferrer?

El PSCERC van presentar d’urgència dues mocions que anaven en sentit contrari: una per reclamar la construcció de l’Hospital Vicente Ferrer, per part del grup municipal del Govern – i després que l’alcaldessa anunciés que tenia un inversor disposat a construir l’Hospital sense haver comunicat a ningú que s’havien iniciat aquestes converses -; i una altra per donar suport a l’inici del procés de negociació per adquirir l’Hospital General de Catalunya i convertir-lo en un hospital públic, anunciat el passat divendres pel Conseller de Salut Toni ComínA la moció s’hi va afegir una transacció del PDECat que demanava que, en cas que les negociacions no fructifiquin, no es deixi de banda el projecte del Vicenç Ferrer.

El Grup d’Acció Municipal de l’AUP va decidir donar suport a la moció presentada per ERC, després de proposar algunes transaccions, ja que entenem que la proposta va en la línia del què expressa el nostre Pla de Treball, tal com vam anunciar fa uns dies (veure entrada). El vot favorable, però, responia a una qüestió més numèrica que de contingut, i vam aprofitar la intervenció per demanar una auditoria pública de l’HGC, i que no s’efectuï cap pas endavant en l’operació de compra de l’equipament sense conèixer-ne tots els detalls.

Pel què fa a la moció presentada pel PSC, l’AUP hi va votar en contra, ja que en aquest cas la moció d’ERC ja incloïa el fet de recuperar l’Hospital que reivindica el PSC però sempre prioritzant les negociacions amb l’HGC. Les raons de l’AUP per donar suport a aquestes negociacions són diverses, i així ho vam explicar també: la proximitat amb Rubí, la bona connexió en transport públic, el fet que l’equipament ja estigui construït, cosa que implica menys ocupació del sòl… ens semblava ridícul aprovar dues mocions sobre el mateix tema; tot i això, totes dues mocions van quedar aprovades.


Altres mocions

L’AUP presentava dues mocions més. La primera, treballada i presentada de manera conjunta amb ERC, demanava la creació d’un cens i un banc d’ADN d’animals domèstics a Rubí, per tal d’evitar certs comportaments incívics per part dels amos dels gossos, i així preservar l’espai públic amb la màxima netedat i salubritat possible. La moció es va aprovar per majoria absoluta.

Finalment, presentàvem una moció en defensa de la titularitat catalana de les vies que es construeixen al Vallès, en coordinació amb la resta de Candidatures Alternatives del Vallès, i que vol ser una reivindicació en defensa del nostre territori, que es veu amenaçat per diverses construccions que ens afecten. Concretament a Rubí, “els traçats existents de reserva de sol per el sistema viari de la Interpolar C-35 al seu pas pel terme de Sant Cugat, entre la carretera BP-1503 i la carretera C-1413a, i que els quals també apareixen en la recent proposta del POUM de Rubí, i que en general representa a dia d’avui un projecte caduc, que no té en compte la complexitat territorial d’aquest espai, que impactaria negativament sobre l’espai natural de l’Estany dels Alous, i que incrementaria la contaminació atmosfèrica i sonora en el barri rubinenc de Can Vallhonrat”. Aquesta moció va quedar aprovada amb els vots favorables de ICVPdCERC; les abstencions del PSCVR i els vots en contra de CsPP.

Finalment, vam sumar-nos a la presentada per ICV en defensa de les afectades per l’ICAM (Institut Català d’Avaluacions Mèdiques).

L’AUP al ple del mes d’octubre de 2016
Etiquetat a: