Concentració de suport a Juan Martínez // Foto: AUP
Concentració de suport a Juan Martínez // Foto: AUP

Juan Martínez ha estat cridat a declarar avui dimarts, als Jutjats de Rubí, en relació a la querella argentina sobre els crims del franquisme. El Juan és el primer declarant de Catalunya sobre aquesta causa, que va ser acceptada pel Juzgado Criminal y Correccional Federal nº1 de la Republica Argentina, a càrrec de la jutgessa María Servini de Cubría. Aquest jutjat s’ha declarat competent per jutjar persones responsables d’abusos i crims del franquisme, pels delictes de genocidi i lesa humanitat, i per tal de reparar la impunitat de tots aquests anys.

Juan Martínez, militant d’EUiA de Rubí i membre de l’Associació per la Memòria Històrica Neus Català, ha estat un dels impulsors d’aquesta querella, així com de la campanya de recollida de signatures, que van arribar a unes 800 a la nostra localitat.

Cap víctima del franquisme ha rebut, fins ara, l’empar de la justícia, i per això es va engegar una campanya internacional per cercar el suport ciutadà a la querella argentina, ja que l’oblit a les víctimes ha estat intencionadament sospesada pels governs de torn, per tal de no condemnar els culpables. La Llei d’Amnistia, pactada durant la Transició, va protegir tots aquests crims i els criminals, a diferència del què va succeir a altres països com Argentina, on lleis semblants van ésser revocades i els responsables de fets similars sí que van ésser condemnats.

El Juan, amb 88 anys, recorda conscientment les detencions, Consells de Guerra i tortures sistemàtiques de tot tipus a les quals va ser sotmès, així com els anys acumulats de presó abans d’haver d’exiliar-se a França. En els anys posteriors a la Guerra Civil espanyola, i sota la dictadura feixista de Franco, més de 300.000 presos polítics van ésser afusellats i enterrats en fosses comuns, o encara romanen a les cunetes de les carreteres. En els anys 60, més de 60.000 antifranquistes van passar pels Tribunals d’Ordre Públic, i molts d’ells, condemnats a llargues penes de presó. A més, es van produir més de 300.000 Consells de Guerra.

La querella se sustenta fonamentalment per no haver-se produït cap tipus de reparació de les víctimes de delictes contra els drets humans, i es fonamenta en el principi de justícia o jurisdicció universal que recull que qui cometi crims que ofenguin i lesionin la humanitat han de ser judicialment perseguits pels tribunals de qualsevol país, fos quin fos el temps i el lloc en què els delictes van ser comesos.

Aquest matí, des de l’AUP i volent mostrar el nostre compromís amb la lluita contra el feixisme, hem assistit a la concentració convocada per Esquerra Unida i Alternativa per tal de mostrar el nostre suport al Juan Martínez davant dels Jutjats de Rubí.

Mai més, enlloc, contra ningú. Força Juan Martínez!

L’AUP dóna suport a Juan Martínez, primer declarant de la querella contra els crims del franquisme
Etiquetat a: