A l’Alternativa d’Unitat Popular no deixem de cuidar i reivindicar l’espai on vivim: el territori de Rubí. Sense ell no hi ha vida, no hi ha ciutat.

Un dels principals cavalls de batalla de l’AUP ha estat, des dels seus inicis, la lluita per la preservació del territori i la defensa del medi ambient com a element de cohesió social, de salut, de benestar… i també com a font de recursos, un aspecte important que requereix d’una gestió sostenible i equilibrada per a evitar-ne l’esgotament.

De vegades pot semblar que hi ha qüestions “més importants” a l’agenda política i social, però sense descuidar-les – els drets laborals, l’habitatge, l’alimentació i les cures, la seguretat, l’educació, etc. – mai hem d’abandonar la lluita per la cura del que, en definitiva, és el nostre espai físic de vida i que, alhora, ens proporciona vida.

Malauradament, sembla que encara hi ha qui no ha entès la importància de cuidar el nostre entorn i procurar que hi puguem viure – i conviure amb les espècies animals i vegetals – de manera digna. I és per això que, a banda de tots els problemes que arrosseguem des de fa anys – les línies d’alta tensió de Can Fatjó, la falta de manteniment dels torrents i altres elements naturals de Rubí, els abocadors i les extractives, infraestructures de mobilitat poc sostenible que generen contaminació acústica i atmosfèrica… – ens hem de preocupar enormement per les contínues amenaces al nostre territori.

En primer lloc, ens amenacen amb una nova línia d’alta tensió que creuaria Catalunya des de Maials (al Segrià) fins a Rubí per transportar energia de diverses instal·lacions eòliques i solars projectades als terrenys d’origen – unes instal·lacions que, per cert, podrien arribar aviat al nostre sòl no urbà si no el blindem i treballem per ordenar-les.

En segon lloc, l’abocador de Can Balasc. Després d’anys i anys de lluita per evitar l’obertura d’aquesta instal·lació, i amb les múltiples irregularitats demostrades pel que fa a l’empresa promotora i gestora, el perill continua – ja ho vam explicar al primer número de la revista de l’AUP. A més, a aquest futur abocador s’hi suma un projecte d’extractiva a la serra de Can Riquer, que a més de destruir hectàrees d’entorn natural i agrari, podria permetre establir una continuïtat entre els abocadors de Can Carreras i Can Balasc.

I per últim, un conflicte ambiental que ve de lluny però que ha revifat en els últims mesos, després de conèixer les intencions de l’Incasòl de reprendre l’activitat del camp de golf als terrenys de Can Sant Joan. Una activitat especulativa que se suma, alhora, amb altres projectes com el d’edificació al Sector E – Sant Genís o Can Pujol.

En definitiva, una bateria d’amenaces contínues per al territori i tots els espais naturals – i també residencials, d’oci, equipaments… – que quedarien afectats si tiren endavant, i que necessiten tota la força i la unió de la ciutadania i les administracions per evitar-ho.

T’hi sumes?

Per començar, des de l’AUP hem organitzat dues sortides per l’entorn per què tothom pugui conèixer tot allò que ens volen trinxar i sensibilitzar per la seva preservació.

(Aquí tens el formulari d’inscripció)

La primera serà el pròxim 16 de maig. Sortirem a les 9.30h des de la porta de davant de l’escola Rivo Rubeo, i recorrerem tota la zona afectada per abocadors, extractives i línies d’alta tensió; i la segona, el diumenge 6 de juny a les 9.30h des de l’era de Ca n’Oriol, des d’on repassarem els conflictes ambientals al camp de golf, projectes d’especulació urbanística i la problemàtica dels torrents del territori.

Que no ens trinxin més el territori!
Etiquetat a: