Davant de l’anunci del tancament de l’empresa Delphi, efectuat per la pròpia empresa la setmana passada, des de l’AUP volem manifestar, en primer lloc, el nostre suport als treballadors i treballadores que veuen amenaçat el seu lloc de feina a finals del 2016, pel trasllat de la producció a Romania, tal com denuncien els sindicats (veure notícia). La mesura deixarà sense feina 540 persones, però també posa en perill els llocs de treball de les treballadores  d’empreses subcontractades que treballen a les instal·lacions.

L’anunci del tancament de l’empresa Delphi ens ha de portar a reflexionar sobre el model industrial imperant. L’AUP sempre ha defensat que és necessari un canvi radical en el model industrial actual. La reindustrialització no serà possible en base al model del passat, ja que sempre hi haurà un lloc al món on els costos de producció seran més baixos, i la precarització de les condicions laborals de les classes populars no pot ser un mecanisme vàlid per a la reactivació econòmica. Així doncs, el nou model industrial ha d’estar basat en petites i mitjanes empreses, prioritzant les empreses cooperatives, arrelades al territori i seguint els criteris de l’economia social i solidària. La reduïda capacitat dels Ajuntaments per incidir en el model industrial no pot ser una excusa per no posar en marxa algunes mesures, com podrien ser bonificacions de l’IAE i l’IBI en funció del model de negoci.

Per altra banda, creiem que cal prestar instruments pedagògics i informació per tal d’aprofundir en la democratització de les empreses, i que els treballadors i les treballadores puguin defensar els seus drets amb tot el coneixement, i alhora ser partíceps de la presa de decisions. Casos com el de Valeo a Martorelles – també amenaçada per la deslocalització – o la d’Autoliv a Granollers – que va anunciar el tancament sense haver anunciat ni negociat res amb la plantilla – posen sobre la taula que és més necessari que mai la mobilització, la informació i la capacitat de presa de decisions col·lectiva, per evitar els acomiadaments massius, la precarització i la indefensió de la classe treballadora en l’actual model d’empresa jerarquitzada i antidemocràtica.

Finalment, i per evitar casos com el de l’empresa Delphi, cal prioritzar mesures contra la deslocalització. Per exemple, l’AUP proposa establir bonificacions subordinades a compromisos de permanència temporal, fomentant la fidelització de l’empresa al territori; unes mesures que serien reversibles si no es complissin els compromisos per part de les empreses.

L’AUP expressa el seu suport a la plantilla de Delphi i demana avançar cap a un canvi de model industrial
Etiquetat a: