Article de Montse Rousse

Un dels cavalls de batalla històrics de l’AUP ha estat lluitar per tal que Rubí tingui un desenvolupament urbanístic sostenible i que posi en valor el sòl no urbanitzable (entorn natural), que és prop del 50% del territori municipal, tot buscant la integració d’aquest amb el sòl urbanitzable (entorn urbà). En aquest sentit, hem treballat i insistit per tal que l’equip de govern adrecés certes irregularitats que no haurien de tenir lloc en el nostre entorn, però que porten anys sense resoldre’s.

Aquest diumenge 19, un cop més, l’AUP hem preparat un recorregut per l’entorn del nostre municipi per tal de posar de manifest aquestes anomalies presents al nostre territori, per tal que la ciutadania en sigui conscient, conegui i posi en valor el territori i demandi als seus governants solucions efectives. La ruta començarà a les 9h al Castell, des d’on visitarem les terres del cantó oest de la via, on hi ha una situació d’ocupació de finques rurals i la propagació de barraques i horts alegals que caldria regular i ordenar; de fet, s’han presentat diverses mocions en aquest sentit però l’equip de govern no ha sabut resoldre la situació. Continuarem per Can Xercavins, on el torrent es veu afectat des de fa anys pel mal estat del col·lector per on baixen aigües residuals de les urbanitzacions; fa poc vam fer una roda de premsa recordant que les obres per fer un nou col·lector encara no s’han iniciat (haurien d’haver-se finalitzat el març d’aquest any) tot i el compromís de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’equip de govern del PSC. El recorregut continuarà per les terres de Sant Genís i Can Pujol, on proposem fer un parc interurbà, amb equipaments municipals, i no construir els 1500 habitatges que preveu el POUM en tràmit; entre d’altres conseqüències, la construcció de tal quantitat d’habitatges comportaria un increment de circulació insostenible de vehicles a l’Av. Castellbisbal. A les 11h recollirem, davant l’escola Rivo Rubeo, a les persones que vulguin afegir-se a la ruta, i anirem a visitar l’abocador que el grup TMA vol obrir a Can Balasc; recordem que aquest abocador es troba a menys de 800 metres de les cases de Can Serrafossà, i que la Plataforma Rubí Sense Abocadors porta anys picant pedra per evitar-ne la seva obertura, així com per aconseguir el tancament definitiu de l’abocador de Can Carreras. Finalment tornarem per Mas Jornet fins arribar a la Riera, on explicarem la nostra proposta per recuperar aquest entorn i integrar-lo a la ciutat; de fet, durant aquest mandat també vam presentar una moció per fer un Pla Director de la Riera, però l’equip de govern tampoc ha fet res al respecte. La ruta comptarà amb les explicacions de diversos membres de l’AUP que han estat implicats en les diferents lluites i problemàtiques que hem anat explicant al llarg d’aquest article, que pretén ser un resum de les diverses qüestions en les que caldrà seguir treballant de cara al pròxim mandat. Per acabar, volem recordar que l’AUP hem estat contundents en la defensa d’un Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) que prioritzi la qualitat de vida de les persones i no els interessos econòmics d’uns quants. Un POUM que ordeni anomalies existents, com la co-existència de sòl industrial amb residencial, la manca d’habitatge públic, un model de mobilitat centrat en el vehicle privat, la manca d’equipaments, així com un inexistent model clar i sostenible per a les urbanitzacions. Ens cal un nou POUM, sí, però un POUM ben fet i que miri al futur i no a l’època de la bombolla immobiliària de fa 15 anys, que és el projecte que el PSC ha intentat aprovar durant aquest mandat, per sort sense èxit.

Us esperem a tots i totes diumenge 19 a les 9h al Castell per explicar-vos en detall els conflictes territorials existents a Rubí i poder debatre entre tots i totes!