Arreu del país es multipliquen les campanyes i protocols per unes festes lliures de sexisme com a resposta a una quotidianitat on les agressions masclistes continuen presents i, sovint normalitzades, en contextos festius.

A Rubí, la Comissió antipatriarcal de l’AUP va engegar el mes de juny del 2016  la campanya No és No ‘de festa i sempre’, amb la voluntat que progressivament altres col·lectius i la ciutadania se la fessin pròpia (per aquesta raó la campanya no duu signatura).

Degut a l’aprovació per part del ple d’una moció que instava  l’equip de govern municipal a realitzar un treball conjunt amb les entitats per elaborar un protocol per a Rubí, l’AUP va decidir no continuar la campanya de manera pública, però sí seguir realitzant un treball de suport a l’equip de govern en el treball de redacció i prospecció i entregar documentació referent a protocols d’altres municipis.

Des de la Comissió vam restar receptius i expectants a un treball que no es va realitzar ni en temps ni formes. La tasca encomanda es va entomar des de la direcció política d’una manera superficial: no es va fer un treball previ amb entitats i col·lectius, i en cap moment es va planificar ni realitzar el treball previ que hagués permès arribar a la Festa Major 2017 (que era l’esdeveniment determinat en la moció aprovada al ple) amb una proposta d’accions i protocol per a dur a terme la prova pilot acordada.

Paral·lelament  a la manca d’iniciativa del govern de la ciutat i amb motiu de la Festa Major, el col·lectiu de joves El Rusk va presentar a l’Ajuntament una proposta de Protocol per unes Festes Lliures de sexisme, que va ser rebutjada per la regidoria d’igualtat. Posteriorment, de manera precipitada i poc treballada, l’Ajuntament va encarregar a darrera hora fer un Punt Lila a l’Escardívol d’atenció a possibles agressions (desconeixem fins el moment la valoració de l’actuació del Punt). Aquest Punt Lila és una acció positiva, però és aïllada i ineficaç. Al nostre entendre, aquesta és una mostra més de la superficialitat i precarietat amb què es plantegen des del govern municipal les polítiques referents a gènere i igualtat. Cal dir que els Punts Liles funcionen habitualment  (no és el cas del de Rubí, de moment) en el marc d’una intervenció més àmplia, relacionada amb un Protocol i amb la participació i complicitat de les entitats que participen a la Festa Major.

Així doncs, creiem necessari continuar amb la ‘Campanya No és No’ i promoure aquestes festes lliures de masclisme. Per això, el proper dissabte 2 de setembre, a les 19h a la Plaça Pere Esmendia, en el marc de la celebració de la Festa Major petita de Sant Roc, aprofitarem per a debatre, conjuntament amb la col·laboració de membres de col·lectius i institucions de Ripollet, Badalona, Gràcia i membres de El Rusk, sobre les dificultats per al desplegament dels protocols, l’impacte que tenen sobre la ciutadania i, en especial sobre les dones, de la necessària construcció de xarxes entre entitats, o el paper dels col·lectius i institucions públiques en aquests.

Us hi esperem a tot@s!

Nota de premsa: Campanya No és No, amb motiu de les Festes de Sant Roc