Els governs de Ripollet, Sabadell i Cerdanyola (entre d’altres ciutats) han signat un conveni per cooperar en la recuperació de la gestió dels serveis municipals, vulgarment dit municipalització. A Ripollet han decidit començar amb un dels serveis més privatitzats del país: la gestió de l’aigua; gestió que a Rubí ens seria difícil municipalitzar -si hi hagués voluntat- perquè l’any 1995 es va concedir a SOREA fins al 2044. Sí, 50 anys (!); un govern municipal d’ICV va hipotecar la ciutadania amb una empresa privada durant mig segle!

Però més enllà de l’aigua, hi ha altres externalitzacions de serveis que vencen d’aquí uns mesos o ja han vençut i estan prorrogats. El servei de grua va vèncer al gener, el manteniment de zones verdes ho va fer el juliol passat i la gestió de la deixalleria municipal -en mans de TMA Grupo Sánchez- ho va fer al maig del 2015. Així mateix, la zona blava va ser externalitzada per 5 anys a una empresa privada al desembre, just uns mesos després que el Ple Municipal (amb els vots del govern) aprovés una moció que instava -entre d’altres- a realitzar estudis sobre la conveniència de la municipalització per a tots els serveis que vencessin. Encara no se n’ha fet cap.

Més enllà de la nul·la voluntat del govern per municipalitzar serveis, a l’AUP tenim clar que uns serveis externalitzats són uns serveis més cars, que generen diferències entre treballadores de l’ajuntament (les educadores de les escoles bressol externalitzades cobren força menys que les que treballen a les no externalitzades) i que estan orientats a l’obtenció de beneficis i no a l’excel·lència del servei que presten. Per tant, instem al govern a complir el que aprova i començar a recuperar la gestió de serveis per millorar-ne el funcionament, la justícia i el preu. MUNICIPALITZEM-NOS!

Article de l’AUP a ‘La Ciutat’: Per uns serveis 100% municipals