inmigracion_canvi-1-4750Com en molts altres llocs de Catalunya les conseqüències de la crisi també s’han fet notar a la nostra ciutat, on molts dels nostres ciutadans i ciutadanes estan patint una situació social extrema;  ens trobem davant de casos d‘infants i adolescents en risc d’exclusió social, amb un col·lectiu amb diversitat funcional que no pot gaudir de tots els recursos que li pertoquen, una ciutat que ha patit les retallades en sanitat, educació i serveis socials, i on la cohesió social cada cop és més dèbil i els recursos destinats al benestar ciutadà són cada cop més limitats. 

Des de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) creiem que els mitjans i les eines de participació que es poden gestionar des de l’Ajuntament, conjuntament amb la ciutadania, poden establir les bases per canviar el model de relació entre la ciutadania i l’Ajuntament, i que els recursos econòmics serveixin per estar, realment, al servei de les persones. Per aquesta raó creiem en la participació ciutadana, especialment en la realització de propostes que van directament dirigides a les persones. Proposem realitzar consells participatius per àmbits (ex: Consell de la Gent Gran, Consell Escolar Municipal, Consell dels Infants…). Algunes direu “això ja existeix”, però des de l’AUP plantegem que les propostes i decisions generades des d’aquests Consells siguin políticament vinculants, cosa que actualment no succeeix. Creiem que les persones que conformen aquests Consells són gent que coneix la realitat de l’àmbit a treballar i que per tant són perfectament capaços de proposar i prioritzar accions beneficioses per a la ciutadania. Un cas prou conegut és la problemàtica de l’habitatge, on tenim un col·lectiu, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que ha generat i presentat moltes propostes per evitar o reduir l’impacte del drama dels desnonaments, però que ha rebut una resposta tardana i limitada per part de l’Ajuntament.

Segons el Departament de Benestar Social de la Generalitat, els Plans Locals d’Inclusió Social (PLIS) són uns dels instruments que tenen els municipis per lluitar contra la pobresa i afavorir la inclusió social, és a dir, debilitar els factors generadors d’exclusió, atendre els col·lectius amb més necessitats i prevenir futures situacions de vulnerabilitat.  Així doncs, perquè des d’AUP creiem en un model de prevenció, proposem també crear el Pla Local d’Inclusió Social (PLIS).

Defensem que tots els nens i nenes han de poder gaudir d’una educació de qualitat en igualtat de condicions, per això defensem, en principi, la construcció de l’Escola del Bosc i de l’Institut del Torrent dels Alous, exigirem també més oferta educativa de cicles formatius, Programes de Formació i Inserció (PFI) per a estudiants que no han acabat l’ESO, i més recursos per a l’Escola d’Adults. Cal també assegurar la continuïtat de la formació dels alumnes de l’Escola Especial de Ca n’Oriol, que han de tenir una oferta de formació professional adequada que els permeti tenir un futur digne. A Rubí tenim l’equipament perfecte per dur a terme aquesta proposta, la Finca Font del Ferro. Entenem, doncs, que l’Escola Especial de Ca n’Oriol i la Finca Font del Ferro han de tenir un projecte comú que esdevingui un pla d’inserció laboral per a persones amb diversitat funcional.

Referint-nos a la infància i l’adolescència, estem convençudes que és l’àmbit on s’ha de treballar més la prevenció. Actualment només trobem a Rubí un Centre Obert situat al barri del Pinar, però, segons la normativa, pel número d’habitants que tenim a Rubí n’hi haurien d’haver com a mínim dos més.  Aquests Centres Oberts inclourien tallers de lleure i activitats i formació pels joves del barri. També caldria obrir un centre de suport familiar i establir programes d’educació intergeneracional, que treballin la cohesió social i els valors que promouen la convivència i el respecte.

Des d’AUP entenem que el jovent és el motor d’inici de mobilització i canvi i que cal treballar per visualitzar la seva realitat i les alternatives proposades des d’aquest col·lectiu al model social i econòmic actual. Per això volem promoure activitats d’oci que no es basin en el consumisme sinó que tinguin com a objectiu fomentar la relació i participació entre els joves i aglutinar, donar veu i recolzar aquells col·lectius i grups de joves que treballin per a la reivindicació d’espais propis per tal de poder desenvolupar les seves activitats.

Des de l’Alternativa d’Unitat Popular tenim clar que el benestar de les persones ha de ser prioritari per a l’Ajuntament. Volem un ciutat cohesionada, on tothom pugui tenir una vida digna i es pugui viure en igualtat de condicions sigui quina sigui la seva situació econòmica, el seu gènere, orientació sexual, país d’origen o diversitat funcional.

Article d’opinió de l’AUP: “La cohesió social, prioritària a Rubí”