El trasllat a Rubí d’un centre d’acolliment temporal per a menors que arriben sols al nostre país està generant agitació en el veïnat proper a la ubicació del centre, i un ambient propici tant per a la crispació política amb finalitat electoralista com per a discursos xenòfobs. En situacions com aquesta cal posar una cura especial per no vulnerar drets fonamentals i caure en la difusió de rumors que fomenten les actituds racistes que sovint com a societat tenim interioritzades. Per això hem decidit fer públic el nostre posicionament i, sobretot, reivindicar la necessitat d’una reflexió profunda i assenyada que deixi un tema tant transcendent i sensible com aquest fora de la gesticulació lamentablement pròpia de les campanyes electorals.

PRIMER DE TOT: afirmem sense cap mena de dubte la NECESSITAT, per una qüestió bàsica de drets humans, d’atendre els menors no acompanyats i garantir els seus drets. Són infants i adolescents que han viscut un llarg viatge en el què han deixat enrere tot allò que tenien en cerca d’una vida millor. La gent que vivim aquí som el mirall d’aquesta vida. Acollim-la. El que necessiten, més que res, és un espai i un entorn que els acullin, uns veïns i veïnes que els facin partíceps de les activitats del barri i de la ciutat, que sentin que formen part d’un lloc que els cuida i respecte. Que sentin que tenen una segona oportunitat.

SEGON: considerem que el model promogut per la DGAIA d’atenció en centres d’aquestes dimensions no és el més adient ni pels drets dels menors i la seva atenció socioeducativa ni per la gestió de la convivència al veïnat. Cal promoure centres de menor dimensió, destinar-hi els recursos necessaris, desenvolupar treball comunitari allà on s’ubica el centre, etc.

TERCER: la urgència de la situació actual al país (menors dormint al carrer o en comissaries), la manca de recursos a la DGAIA i les seves mancances en la previsió i la prevenció de les situacions d’emergència fa difícil trobar una solució més adient amb la rapidesa que seria necessària. Però cal fer-ho. Emplacem la DGAIA i l’Ajuntament a treballar per una acollida a menors que garanteixi realment els seus drets i que inclogui les xarxes veïnals i el treball comunitari.

QUART: emplacem el govern de Rubí i especialment la seva alcaldessa a aturar les declaracions incendiàries que no ajuden a afrontar la situació amb la calma i el consens necessaris. De cap manera no és una notícia nova pel govern municipal l’emplaçament d’aquest centre.

Informem també que hem demanat a l’equip de govern i la resta de formacions una reunió urgent de la junta de portaveus per entomar aquest tema com un assumpte de ciutat. Rebutjar infants i joves, tractar-los com a delinqüents i menysprear-los, és la imatge que volem donar com a societat rubinenca?

Etiquetat a: