L’equip de govern va afirmar fa uns dies que els grups de l’oposició no tenim propostes pel parc de Ca n’Oriol. A partir de l’enquesta que el mateix govern ha fet a 410 persones i que va presentar dimecres 3, l’AUP volem reiterar de nou la nostra proposta, que tenim escrita al pla de treball des del 2015.

 

Anàlisi de l’enquesta

La primera dada a destacar és que un només un 10% dels enquestats considera que l’estat del parc és dolent o molt dolent. Això ja indica que no hi ha una necessitat urgent o prioritària per fer grans intervencions, o transformacions, al parc. De fet, les millores que es demanen són incrementar el nombre d’arbres, incloent la millora del bosc, els camins interns i els accessos (per a persones amb mobilitat reduïda i amb transport públic). De les actuacions que havia proposat el govern, només la instal·lació de lavabos (89%) i d’una bar (61%) tenen un alt suport. No és així en canvi per a la instal·lació de jocs d’aigua (26%) o d’una zona poliesportiva (15%). Pel tipus d’activitats que més es demanden millores són per a la realització d’activitats esportives (un 40%), seguit d’un 19% que demanen més espais i propostes per a la infància (la resta d’activitats no tenen tanta demanda). De fet, aquestes dues activitats ja són les que més es realitzen al parc (59% passejar, que és activitat física, 26% activitats infantils, seguit d’un 18% que hi passeja el gos). Per tant, d’alguna manera el parc ja permet i fomenta aquells usos que, segons la mateixa enquesta, tenen més demanda de millora. Una altra cosa és que es puguin potenciar aquests usos o millorar-ne els serveis relacionats. De fet, la majoria dels enquestats demana mantenir l’essència del parc.

 

Què proposem?

A partir de la informació recollida per l’enquesta, i de com l’AUP entenem el parc de Ca n’Oriol, el que caldria pensar és com millorar els serveis que actualment ja presta el parc, que són els que també tenen més demanda. Però no qualsevol intervenció és vàlida ni es justifica. A banda de les demandes que hi pugui haver (que com hem dit, actualment es cobreixen prou bé amb l’estat actual del parc), cal tenir en compte:

1)  Inversió raonable i manteniment: si actualment les demandes ja es cobreixen, ens preguntem: cal una inversió de 4 milions en un parc que majoritàriament es considera que té bon estat?. Rubí té moltes mancances, moltes força més urgents i necessàries que la millora del Parc de Ca n’Oriol. En aquest sentit, cal ser responsables i ser coherents amb les necessitats tant de la ciutat com del parc. Al nostre entendre, la mateixa enquesta posa de manifest que, tot i que es poden introduir millores, el parc no requereix d’una gran inversió. En segon lloc, cal tenir en compte que actualment el parc té un cost de manteniment molt menor que el que tindria si es tirés endavant la proposta de l’equip de govern. Per tant, a l’hora d’introduir millores cal pensar en una inversió raonable (al nostre entendre no hauria de superar el mig milió), i en un manteniment sostenible.

2) Impacte paisatgístic i preservació de la singularitat del parc: la singularitat de Ca n’Oriol, com a parc agrícola, hauria de ser preservada, i així ho expressen molts dels enquestats. De fet, és un dels atractius del parc i un dels motius pels que la gent hi va a fer activitats de passeig, etc. Per tant, una línia vermella a l’hora de proposar qualsevol intervenció hauria de ser no tocar la part agrícola i recuperar la que es va perdre quan es van fer els “cul-de-sac” de ciment que hi han ara, facilitant de retruc la feina al pagès que porta les terres. La idea de senyalitzar i millorar els camins existents ja és una proposta que incorpora la Xarxa d’Itineraris dissenyada pel Centre Excursionsita i Rubí d’Arrel, i que el propi Ajuntament ha començat a implementar a diversos indrets de Rubí. D’altra banda, a l’hora de dissenyar qualsevol intervenció, caldria potenciar entrades (accessibles) al parc que visualment convidin a entrar en un espai agrícola-forestal, no pas en un nou parc urbà de la ciutat.

3) Ecosistema del parc: la part agrícola del parc és una part important del parc i forma part d’un ecosistema més ampli (el torrent, el bosc, etc) que també caldria preservar. Ca n’Oriol és dels pocs pulmons verds que tenim pròxims a l’entorn urbà, i de fet fa de barrera entre l’autopista i la ciutat. Per tant, promoure (no només protegir) aquest ecosistema hauria de ser un altre dels criteris a l’hora de dissenyar qualsevol intervenció. Creiem que afegir ciment i materials artificials de manera significativa no ajuda a millora en aquest sentit. De fet, la mateixa enquesta posa de manifest que la gent vol preservar l’essència “natural” del parc i evitar l’ús de materials artificials. D’altra banda, tampoc és desitjable un sobre ús del parc, ja que llavors tindria un impacte tant en el propi ecosistema con en el gaudi de les persones que hi van a fer activitats.

4) Recuperació dels terrenys que actualment pertanyen a l’església: una de les accions que l’equip de govern ja hauria d’haver fet és adquirir la peça de terreny que l’església té entre el bosc i el carrer Flammarion (actualment no tot Ca n’Oriol és municipal). Això permetria dissenyar una actuació més integral per a tot el parc, i sobretot permetria actuar en aquest terreny que actualment està en desús. En aquest espais es podria ampliar el bosc i ampliar les instal·lacions per a la infància o posar petites instal·lacions esportives, per exemple, a tocar de l’entorn més urbà.

5) No fer els jocs d’aigua: en relació a ampliar les instal·lacions per a la infància, l’equip de govern ja té aprovat un projecte per instal·lar uns jocs d’aigua que pugen a uns 500.000€. Creiem que aquesta inversió és injustificada i que hi ha moltes altres opcions més econòmiques (tant d’inversió com de manteniment) i sostenibles. A més, els jocs d’aigua són unes instal·lacions que només donarien servei durant els mesos d’estiu. Demanem que aquest projecte es retiri en la seva totalitat i es pensin altres instal·lacions infantils que estiguin més integrades amb l’entorn del parc, que requereixin menys manteniment, i que puguin donar servei tot l’any. De fet, només un 26% dels enquestats trobaven bé la proposta de posar jocs d’aigua al parc.

6) Altres aspectes: al nostre entendre un servei de lavabos seria necessari, i així ho manifesta l’enquesta (90% de suport), mentre que la idea de quiosc o bar (61% dels enquestats hi donen suport) caldria explicar-la i pensar-la millor abans de fer cap intervenció. Per exemple, quins serien els horaris? Com seria la gestió (i què passaria si no hi hagués persones interessades a portar el quiosc)?. D’altra banda, Ca n’Oriol té patrimoni històric (com l’era), però el projecte no incorpora cap proposta sobre com fer-ne el manteniment, millora, etc. De fet, molts dels enquestats no coneixen el patrimoni històric del parc. En aquest sentit, cal millorar la senyalització i promoció d’aquests espais.

En definitiva, les propostes que l’AUP ja tenia el 2015 van força en la línia del que demana la ciutadania: manteniment del parc amb petites millores, centrades en incrementar el verd, millorar els camins i els accessos. Ca n’Oriol és un parc periurbà agrícola i com a tal cal mantenir-lo, potenciant la seva singularitat alhora que es milloren els serveis per a la ciutadania.

AUP: propostes pel Parc de Ca n’Oriol
Etiquetat a: