A pocs dies de la celebració del primer aniversari del referèndum d’autodeterminació de Catalunya, l’1 d’octubre de 2017, les forces independentistes del Ple municipal de Rubí s’han unit per presentar una moció conjunta per tal de commemorar aquesta efemèride.

La moció destaca “l’extraordinària força de l’independentisme” i la “capacitat de mobilització cívica, pacífica i democràtica, així com la capil·laritat social i política” del moviment, que consideren que “ha aconseguit obrir, a Catalunya, l’esquerda més seriosa en el règim del 78”; i que ha estat contestat per part de l’estat espanyol amb “brutalitat policial i judicial”, empresonant o forçant a exiliar-se tant a representants polítics com a líders socials com a activistes.

ERC, l’AUP i el PDECAT demanen, doncs, un reconeixement per a totes les persones que van fer possible l’1 d’octubre; també mostren la seva solidaritat amb les persones que van patir la violència policial, i totes aquelles que es troben preses, exiliades o encausades; i n’exigeix l’alliberament.

Tanmateix, la moció té una part d’autocrítica: si bé segons la Llei del Referèndum d’Autodeterminació deia que, en cas de guanyar els vots afirmatius en el referèndum, “el Parlament de Catalunya, dins els dos dies següents a la proclamació dels resultats oficials per part de la Sindicatura Electoral, celebrarà una sessió ordinària per efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya”, això no es va produir mai. En aquest sentit, doncs, la moció també demana, en els acords, que el Govern la Generalitat faci efectiu “el mandat de les urnes de l’1 d’octubre de 2017”.

 

L’AUP creu s’ha d’actuar per avançar en la construcció nacional, també des dels municipis

L’Alternativa d’Unitat Popular, per la seva banda, creu que és necessari commemorar i rememorar l’1 d’octubre, però no es pot quedar només aquí sinó que cal que s’engegui el debat sobre propostes polítiques per avançar en la construcció nacional, i que això s’ha de fer també des dels municipis.

L’AUP creu que actualment, i des de ja fa molts mesos, s’estan produint debats i prenent decisions de manera opaca, tancats en despatxos, cosa que provoca frustració i desconcert, especialment entre les persones que van posar els seus cossos per defensar urnes i col·legis, i que esperaven més del Govern en els dies i setmanes posteriors al referèndum.

Davant de la desorientació del Govern i els partits que li donen suport, la formació alternativa aposta per agafar la iniciativa també des del món municipal, ja que la República s’ha de construir barri a barri, poble a poble.

“L’autoorganització de la gent ha de continuar, ja que és un element de pressió als partits perquè compleixin el mandat de l’1-O; més d’hora però més tard, aquest mandat s’ha de complir. I des de l’AUP apostem per una unitat d’acció però dins de la diversitat de pensament i ideològica que existeix en el sí del moviment independentista”, ha expressat Jordi Muntan.