L’AUP demana un posicionament ferm del Govern Municipal respecte a la partida pressupostària referida al Consorci de Normalització Lingüística. Cal que defineixin clarament quines són les seves intencions respecte al pressupost de Política Lingüística, després de les declaracions dels portaveus de Ciutadans i PP que demanen la seva reducció. Unes declaracions desafortunades que tornen a pretendre polaritzar de manera artificiosa la societat rubinenca.

La formació independent ha mostrat el seu malestar per aquestes declaracions, ja que no és el primer cop que es porta a debat públic la qüestió de la llengua catalana. El PP va presentar una moció al Ple de novembre, tot i que finalment va ser retirada, per reduir l’aportació al Consorci de Normalització Lingüística (CPNL). Ara, el portaveu Jonatan Cobo afirma que “nosaltres tenim un seriós problema en aprovar uns pressupostos que tinguin una partida destinada a Política Lingüística. Considerem que s’ha de reduir moltíssim“. En una línia similar s’ha pronunciat el portaveu de Ciutadans, que ha explicat a “Els Grups Municipals Opinen” de Ràdio Rubí que demana retallar la subvenció al Consorci de Normalització Lingüística.

L’Alternativa considera que aquestes declaracions són “preocupants”, i que només responen a la línia dels partits espanyolistes per generar conflictes lingüístics que no són reals. Amb gairebé dues-centes parelles lingüístiques i més de 600 inscrits en els diversos cursos oferts, el CPNL constitueix un servei actiu amb un clar retorn social, malgrat les dificultats – retallades, un local poc adequat i sense accés universal, entre d’altres.

Considerem poc ètic i responsable construir un relat de confrontació lingüística i cultural en una ciutat com Rubí, una ciutat on la llengua castellana es troba totalment integrat i estès. Segons les dades de l’informe de política lingüística de l’any 2015, un 69,2% dels rubinencs i rubinenques diuen tenir capacitat per parlar català; molt per sota de les persones que tenen capacitat per parlar-lo a ciutats veïnes com Sant Cugat del Vallès (82,2%).

Atiar conflictes, al nostre parer, resulta una absoluta irresponsabilitat, però sobretot en aquest cas on la demanda dels grups municipals de Ciutadans i PP responen únicament a interessos particulars i partidistes. Per aquesta raó, considerem que el Govern municipal ha de tenir una posició clara i contundent, i esperem que la convivència i el suport a la llengua catalana no pugui esdevenir moneda de canvi per consolidar els moviments poc clars del PSC de Rubí.