img_20161006_161151

L’equip de Govern ha acceptat les dues propostes de l’AUP per crear un reglament que permeti aplicar el recàrrec de l’IBI als pisos de grans tenidors que estiguin permanentment desocupats i una nova taxa que gravi aquests pisos buits en mans de grans tenidors. La primera mesura es preveu que estigui a punt en finalitzar aquest any, i la segona, pels volts de maig del 2017.

Així ho han anunciat avui Marta Garcia, regidora d’Habitatge, i Aitor Sànchez, el regidor de l’AUP que s’encarrega de les qüestions que afecten a l’Àrea de Serveis a les Persones. Després d’un treball que ha durat uns mesos, el Govern i l’AUP han arribat a un acord per fer efectiva aquestes mesures, que de fet ja s’apliquen a ajuntaments com Terrassa, Sabadell o Sant Celoni; i que han estat proposades o seran de propera aplicació a d’altres com Ripollet, Badalona, Barcelona o Santa Perpètua.

L’AUP hauria preferit la creació d’una nova ordenança fiscal específica per establir la sanció als pisos buits, però confia en la voluntat política del Govern per tal de fer efectiva l’aplicació d’aquestes sancions, ja sigui mitjançant el recàrrec de l’IBI – aplicant, doncs, el reglament de la Generalitat de Catalunya sobre l’impost als pisos buits – o bé amb la nova taxa que es preveu aprovar a mitjans de l’any vinent. La mesura, segons els independentistes, arriba tard però arriba, i aquest és el fet que des de l’AUP creuen que s’ha de posar en valor.

La formació independentista recorda que el Ple ha adoptat diversos acords en suport a la sanció als pisos buits en mans de grans tenidors en els darrers dos anys. De fet, el propi PSC assegurava en campanya electoral que calia emprendre accions “decidides i valentes” per tal de garantir l’accés a l’habitatge, i tant l’increment de l’IBI dels pisos buits propietat de bancs com posar multes a les entitats financeres que no col·laboressin en alliberar pisos per posar-los a lloguer social es contemplaven com a possibles mesures a executar.